SEGRE

PATRIMONI LITIGI

Museu i bisbat demanen veure a Lleida la demanda de Barbastre

El Consorci també reclama per al cas un tribunal contenciós i no civil

El frontal de Tresserra, una de les peces reclamades per Barbastre.

El frontal de Tresserra, una de les peces reclamades per Barbastre.SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Tant el Consorci del Museu de Lleida com el bisbat de Lleida han sol·licitat davant del jutjat de Barbastre que el judici per les 111 obres d’art que reclama la diòcesi de Barbastre Montsó se celebri en els tribunals de la capital del Segrià. Les dos institucions han coincidit a presentar dos al·legacions per una qüestió de competència del cas, indicant que el judici, en el cas que arribi a desenvolupar-se, s’ha de celebrar a Lleida i no a Aragó.

Val a recordar que el bisbat oscenc va presentar al febrer a Barbastre dos demandes contra la diòcesi lleidatana i contra el Museu com a dipositari i posseïdor, respectivament, de les 111 obres d’art del Diocesà originàries de parròquies de la Franja. El jutjat de Barbastre va admetre a tràmit aquestes demandes a començaments d’aquest mes de març atorgant un termini de vint dies hàbils a les parts per presentar al·legacions. L’equip jurídic del bisbat de Lleida va confirmar a SEGRE la presentació d’aquesta qüestió de competència, alhora amb la presentada per l’advocat del Consorci, defensant que les 111 peces són béns mobles que es conserven al Museu de Lleida.

Els demandants, que lamenten l’al·legació de la diòcesi lleidatana, que en diferents ocasions ha reconegut la propietat aragonesa de les obres, argüeixen en canvi que es tracta de béns immobles, propietat dels temples d’origen, dos dels quals, Roda d’Isàvena i Montsó, són monuments nacionals, i recorden que el codi civil estipula que un judici per béns immobles es pot celebrar al jutjat al qual pertany la propietat i no en el del dipositari.

Per la seua part, l’equip de lletrats del Consorci del Museu de Lleida va presentar una segona al·legació, en aquest cas qüestionant que el judici s’hagi de dirimir per la via civil i entenent que ho hauria de fer un tribunal contenciós administratiu, ja que aquestes 111 obres d’art estan catalogades per la Generalitat com a Patrimoni Cultural de Catalunya. Les al·legacions presentades pel Consorci figuren en un document de més de dos-cents folis.

tracking