SEGRE

POLÍTICA CULTURAL RESTAURACIÓ

La Paeria recupera un 'Llibre de Crims' del s. XV

Descobreixen que estava enquadernat amb un pergamí papal del 1401 || El volum es conserva a l’Arxiu Municipal

El volum del ‘Llibre de Crims’ de Lleida que s’ha restaurat.

El volum del ‘Llibre de Crims’ de Lleida que s’ha restaurat.ARXIU MUNICIPAL DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Arxiu Municipal de Lleida ha restaurat el Llibre de Crims dels anys 1411 i 1412, que forma part de la sèrie de vuitanta volums que reuneixen els documents generats per l’actuació del denominat Tribunal de Coltellades en un ampli període de la història de la ciutat, entre els anys 1308 i 1701.

Aquesta iniciativa forma part de la tasca que porta a terme l’Arxiu de l’ajuntament per restaurar la documentació històrica que conserva, en especial els documents singulars, per així difondre-la i posar-la a l’abast dels ciutadans. El llibre que s’ha restaurat presentava parts esquinçades i pèrdues de suport localitzades a les vores de la publicació, brutícia i també s’apreciaven algunes taques a la part del cosit i talls a la part superior.

S’ha de destacar que durant el procés de restauració de les cobertes originals del volum els tècnics es van trobar una sorpresa. En el moment de desenquadernar-lo, es va descobrir que les cobertes eren en realitat un pergamí del 1401, que també s’ha restaurat i incorporat a la col·lecció de pergamins de l’Arxiu.

Es tracta d’una butlla papal, que es va escriure a Avinyó, en la qual el cardenal Ferran, bisbe de Tarassona, informava el bisbe de Barcelona sobre les dificultats dels cristians a la zona oriental d’Europa i li ordenava que prediqués una croada a les terres d’obediència de Benet XIII, el papa Luna.

tracking