SEGRE

LLIBRES PUBLICACIONS

Un viatge literari per Catalunya, amb autors i paisatges de Lleida

‘Terra de lletres’, textos de Barbal, Vallverdú, Foix, Marçal, Pàmies o Pedrolo

També cita un parell de pàgines dedicades a la capital de la Segarra en el viatge per Catalunya que el lleidatà Joan Santamaria va publicar per capítols al diari La Publicitat el 1927.

Un viatge literari per Catalunya, amb autors i paisatges de LleidaXavier Santesmasses

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El paisatge de Catalunya en 60 visites literàries. Aquest és l’objectiu de Terra de lletres (Comanegra), que acaba de publicar l’escriptor, crític literari i presentador de ràdio i televisió Jordi Llavina (Gelida, 1968). Com explica el mateix autor, Terra de lletres és “una panoràmica de les maneres de descriure el país a partir d’una mostra d’obres, no necessàriament canònica, però mínimament representativa”, amb presència destacada d’autors i textos de les comarques de Lleida. Cada un dels seixanta capítols del llibre està dedicat a un autor, amb una ciutat, poble o comarca dels que parla en alguna de les seues obres. De l’escriptora de Tremp Maria Barbal se cita la seua novel·la Pedra de tartera, amb la que es va donar a conèixer el 1985, amb un fragment ambientat a la vall d’Àssua, al Pallars Sobirà. El Pirineu només apareix en un altre autor lleidatà, el desaparegut escriptor i crític literari Isidor Cònsul, que rememora a En el nom del pare. Memòria d’Espès els seus records “paradisíacs” d’infantesa al Pont de Suert i l’Alta Ribagorça. Això sí, el Pirineu apareix en altres autors catalans, entre ells Jaume Cabré, amb les referències a Sant Pere del Burgal i Santa Maria de Gerri a la seua novel·la Jo confesso.

D’altra banda, l’Urgell i la Segarra protagonitzen diversos capítols: Lluís Foix parla de la vall del Corb a La marinada sempre arriba; de la ingent obra de Josep Vallverdú, la selecció s’atura en els seus records de Bellpuig i l’Urgell a Proses de Ponent; de l’escriptor i articulista lleidatà del XIX-XX Joan Santamaria recull la seua referència a Cervera i la Segarra als capítols viatgers que va publicar al diari La Publicitat; i de Manuel de Pedrolo cita la seua novel·la Infant dels grans amb un poble que segurament és l’Aranyó, en el qual va nàixer l’escriptor ara fa cent anys.

Txema Martínez i la boira de Lleida a Les cendres; i textos sobre Montjuïc del poeta de Guissona Joan Margarit a Barcelona amor final; sobre l’Hospitalet de Llobregat de l’escriptora de Balaguer Teresa Pàmies a Primavera de l’àvia; o sobre la Barcelona dels primers anys de democràcia de Maria Mercè Marçal a Viratges, reminiscències, completen el segell lleidatà de Terra de lletres. El volum també inclou textos de Jesús Moncada sobre l’Ebre i de Mercè Ibarz sobre el Baix Cinca. Carlos Barral, Pere Calders, Maria Aurèlia Capmany, Josep Carner, Josep Maria Espinàs, Juan Marsé, Eduardo Mendoza, Quim Monzó, Joan Perucho, Carme Riera, Mercè Rodoreda, Montserrat Roig o Jacint Verdaguer són altres autors d’aquest singular viatge literari per Catalunya.

tracking