SEGRE

PREMSA

El guanyador veneçolà del World Press Photo va tenir que "córrer entre les flames

Va captar una escena d’un manifestant convertit en torxa humana a Caracas que "només va durar 14 segons"

El guanyador veneçolà del World Press Photo va tenir que

El guanyador veneçolà del World Press Photo va tenir que "córrer entre les flamesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fotoperiodista veneçolà Ronaldo Schemidt va haver de "córrer entre les flames" per capturar la imatge guanyadora del World Press Photo 2018, una escena d’un manifestant convertit en torxa humana en Caracas que "només va durar 14 segons", va explicar en una entrevista amb Efe.

Schemidt es va traslladar a Amsterdam per assistir a l’estrena en la Nieuwe Kerk (Església Nova) de l’exposició de World Press Photo, fundació que cada any premia els millors treballs de fotoperiodisme a nivell mundial.

La imatge del veneçolà es va imposar a les més de 73.000 rebudes pel jurat i retrata la crema accidental a Caracas de José Víctor Salazar, un jove de 28 anys, en el transcurs d’uns disturbis el passat 3 de maig de 2017.

El fotoperiodista va explicar que, abans de prendre la imatge, l’enfrontament violent entre la Guardia Nacional Bolivariana i els manifestants "va pujar molt de to", després del qual els opositors els van arrabassar a les forces de seguretat una moto i la van agafar com a trofeu".

"La van arrossegar fins un lloc, allà algú li va llançar una bomba molotov i la moto es va incendiar", va dir Schemidt. El vehicle no va esclatar en aquell moment, encara que al seu voltant es van mantenir unes "petites flames".

"Després va arribar una altra persona" que, "enmig de l’emoció d’haver-li tret la moto a la Guàrdia Nacional, "la va colpejar" amb un objecte contundent, fent que explotés, va afegir el fotoperiodista.

"José Víctor, la persona de la foto, estava aturat en un mal lloc i va quedar enmig de les flames". La gasolina del vehicle va amarar la seua roba i, en barrejar-se amb el foc, el va convertir en una torxa humana.

"Jo m’estava retirant just en aquell moment perquè l’escena la veia molt perillosa", va dir Schemidt, però en sentir l’explosió va aixecar la seua càmera "de manera instintiva" i va començar a disparar.

"Jo anava corrent dins de les flames", ja que on es trobava "estava tot incendiat", quan es va creuar amb el manifestant, que anava en direcció oposada i agitant els braços.

El jove va caure a terra, els seus companys van apagar el foc i més tard una ambulància va recollir el ferit, que va sobreviure malgrat patir cremades de primer i segon grau.

"Quan em vaig assabentar que s’havia salvat me’n vaig alegrar moltíssim", va dir Schemidt, doncs va ser "una víctima d’un accident i és terrible el que li va passar".

Aquest fotoperiodista de l’Agència France-Presse (AFP) treballa habitualment a Mèxic, on resideix, però de vegades torna al seu país natal per documentar esdeveniments informatius, com el multitudinari funeral del president Hugo Chávez, les eleccions a l’Assemblea Legislativa de 2015 o les protestes de 2017.

"Jo un dia estic en les manifestacions de l’oposició, un altre en les de suport al Govern i escolto les dos versions", va dir el fotoperiodista.

"El nostre treball és escoltar els dos i dir-li a la gent: 'això és el que està passant al país. Vostè decideixi qui recolza, a qui no recolza, prengui el seu judici, nosaltres expliquem la història'", va agregar.

Sobre els riscos de la seua professió al continent, el fotògraf va definir Mèxic com un dels llocs "més perillosos" per a la premsa per les agressions "del narcotràfic". Segons la Federació Internacional de Periodistes, en aquest país van morir 13 reporters el 2017.

Quant a Veneçuela, Schemidt va dir que el més complicat és cobrir les manifestacions que acaben de forma violenta, ja que hi ha la possibilitat que "rebi una agressió en qualsevol moment d’un cos de seguretat" o que algú intenti "robar l’equip".

El fotoperiodista va desitjar que la crisi a Veneçuela es resolgui "d’una manera pacífica" i va expressar el seu desig que les parts en conflicte es puguin "asseure a la taula i buscar solucions per a la gent".

La mostra de World Press Photo amb tots els treballs premiats viatjarà al voltant del món en els propers mesos.

A Espanya, s’exposarà a Sevilla i Barcelona, entre abril i maig, per anar posteriorment a Madrid i Vitòria, entre octubre i novembre.

A Llatinoamèrica, World Press Photo s’exhibirà a Ciutat de Mèxic, entre juliol i setembre, i a Santiago de Xile, entre juliol i agost.

tracking