SEGRE

CINEMA

Mor el director txec Milos Forman, Oscar per Amadeus, als 86 anys

El seu primer gran èxit va arribar el 1975 amb "Algú va volar sobre el niu del cucut"

Mor el director txec Milos Forman, Oscar per Amadeus, als 86 anys

Mor el director txec Milos Forman, Oscar per Amadeus, als 86 anysEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Milos Forman, el director de cinema d’origen txec que va assolir fama a Hollywood amb clàssics guardonats amb l’Oscar com "Algú va volar sobre el niu del cucut" i "Amadeus", va morir a l’edat de 86 anys, va informar l’agència de notícies txeca CTK.

La mort del director es va produir divendres als EUA, "en pau, envoltat de la seua família i éssers estimats", explico la seua esposa, Martina.

Forman va nàixer a la ciutat txeca de Caslav el 18 de febrer de 1932, però es va mudar als Estats Units després de la repressió comunista del moviment aperturista de la "Primavera de Praga" el 1968 i en la dècada dels 70 es va convertir en ciutadà nord-americà.

El seu primer gran èxit va arribar el 1975 amb "Algú va volar sobre el niu del cucut" (One Flew Over the Cuckoo’s Nest), protagonitzada per Jack Nicholson i que va aconseguir cinc estatuetes en les principals categories, inclòs l’Oscar al millor director i a la millor pel·lícula.

El film, que tracta sobre el trasllat a una institució psiquiàtrica d’un pres que intenta escapar-se d’una llarga estada a la presó, així com dels brutals mètodes utilitzats en aquest centre, és considerat un dels millors de la història del cinema.

El seu altre èxit majúscul va ser "Amadeus" (1984), que narra la vida del compositor Wolfgang Amadeus Mozart des del punt de vista del seu rival Antonio Salieri, i li va valer innombrables guardons, entre ells vuit premis de Hollywood, inclòs l’Oscar al millor director.

Altres dels seus treballs més coneguts són el musical antibel·licista "Hair" (1979) o "L’escàndol de Larry Flynt" (The People vs. Larry Flynt), estrenat el 1996.

El 2006 va dirigir "Els fantasmes de Goya" (Goya’s Ghosts) ambientada a Espanya i inspirada en la vida del pintor espanyol, que va comptar amb la participació de Javier Bardem i Natalie Portman.

tracking