SEGRE

MÚSICA EFEMÈRIDE

Vladimir Ashkenazy, director de luxe per celebrar l'Any Viñes

Miquel Villalba recrearà els quatre concerts històrics del pianista a París

El concurs Ricard Viñes anuncia l’inici cada any traient pianos al carrer a disposició del públic.

El concurs Ricard Viñes anuncia l’inici cada any traient pianos al carrer a disposició del públic.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lleida commemorarà el 75 aniversari de la mort del pianista Ricard Viñes des d’aquesta primavera i fins a l’estiu del 2019, amb una sèrie de concerts, conferències i exposicions que en certa manera recullen el guant del 100 aniversari de la mort del compositor Enric Granados i el 150 del seu naixement. Per aquest motiu, les institucions han aglutinat esforços per organitzar un programa d’actes que se centrarà en tres vessants: reforçar els vincles de l’artista amb la ciutat; posar en relleu el llegat i contribuir a potenciar-ne el reconeixement més enllà de Lleida.

Tot això sense oblidar el Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes (vegeu el desglossament). Així, a més de l’habitual cicle de piano que porta el nom de l’intèrpret, organitzat per l’Auditori Enric Granados de Lleida, estan programats mitja dotzena de concerts més. Entre aquests destacaran el que dirigirà el veterà i prestigiós Vladimir Ashkenazy al capdavant de l’Orquestra de Cadaqués el pròxim 7 d’octubre del 2018. Una altra de les cites importants (26 d’octubre del 2018) serà la que protagonitzarà el rus Arcadi Volodos, que ha actuat amb les més conegudes orquestres.

Els dos recitals formen part de la programació de l’Auditori i per a la seua directora, Puri Terrado, “donaran una dimensió internacional al certamen, que es complementarà amb la producció pròpia”. Una producció pròpia que, com va remarcar el musicòleg Màrius Bernadó, un dels organitzadors del certamen, comptarà amb un cicle de quatre concerts molt especials. Protagonitzat pel pianista Miquel Villalba, aquest cicle, que tindrà lloc entre els mesos de març i abril del 2019, repetirà els quatre concerts històrics de la Salle Érard (París, 27 de març, 3, 10 i 17 d’abril del 1905), que “en aquell moment va ser una cosa inaudita i va tenir un gran èxit”, va assenyalar Bernadó. En aquests recitals, Viñes va recrear tota la història de la música, ordenada per criteris cronològics, nacionals i de qualitat, des del segle XVI fins a peces que s’havien compost poques setmanes abans. En total, 55 peces de mig centenar d’autors. Malgrat que Viñes era un intèrpret, també va fer els seus temptejos com a compositor i això és precisament el que plasmarà (15 de març del 2019) el concert de cant i piano protagonitzat per la mezzosoprano Elena Gragera i el pianista Anton Cardó. A més, l’IEI acollirà una exposició amb una sèrie de cartells (alguns dels quals expressament restaurats per a l’ocasió) que anunciaven els concerts, que formen part dels 1.673 documents de l’artista que conserva de l’Arxiu Municipal de Lleida. Altres recitals, conferències i publicacions completaran les activitats.

Gairebé 90 inscrits al Concurs Internacional

Un total de 86 pianistes de més de 30 països s’han inscrit per participar en la XIII edició del Concurs Internacional de Piano, que se celebrarà del 26 al 30 de juny. Una alta participació que segons Terrado demostra l’interès que genera el certamen, que s’ha convertit en biennal. Val a recordar que aquest any l’última prova ja no consistirà en un recital de piano només sinó que serà un concert amb orquestra. “Això ens situa a la Champions, al top, dels concursos d’aquesta índole”, va assenyalar l’alcalde, Àngel Ros.

tracking