SEGRE

PATRIMONI RESTAURACIÓ

Sant Feliu de Barruera, sense obres pel clima polític

El projecte per intervenir a l’interior del temple, en l’aire pel 155 || El Consorci no ha pogut reunir-se per tancar el 2017

Imatge d’arxiu de l’església de Sant Feliu de Barruera.

Imatge d’arxiu de l’església de Sant Feliu de Barruera.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’actual situació política a Catalunya, que continua sense formar govern després de les eleccions del desembre passat, i amb la intervenció de les seues finances i l’aplicació de l’article 155 incloses, afecta directament també la cultura i el patrimoni. En aquest sentit, l’alcalde de la Vall de Boí, Joan Perelada, va lamentar ahir que el projecte de restauració de l’interior de l’església romànica de Sant Feliu de Barruera havia d’estar ja acabat i les obres, com a mínim, llestes per començar. Tanmateix, res més lluny de la realitat.

“Ens trobem en una situació bastant absurda; no podem fer res perquè no hi ha ningú a qui dirigir-se ni que doni ordres per treballar en res”, va criticar Perelada, abans d’afegir que en el Consorci Patrimoni Mundial de la Vall de Boí “ni tan sols no hem pogut convocar la reunió per tancar i liquidar l’any 2017, que evidentment implica que tampoc no tenim pressupost per al 2018, no podem prendre grans decisions.... És una conjuntura bastant dramàtica”, va sentenciar.

“Actualment el Centre de Restauració de Béns Mobles ultima els detalls del projecte, que hauria d’estar ja acabat, o gairebé, per començar les obres de forma immediata.”

Perelada va explicar que les previsions són reparar l’interior de Sant Feliu, “sobretot els absis, el mobiliari i les columnes, que estan bastant malparades”, mentre que va aclarir que “l’exterior està bé”.

Va advertir, d’altra banda, que “no es tracta d’una obra de gran envergadura com la que vam fer a Sant Joan de Boí o a Santa Maria de Taüll, on gairebé vam refer el sostre, però suposarà haver intervingut a totes les esglésies”.

Tanmateix, malgrat que els experts del Centre de Restauració han comprovat in situ l’estat de l’església, ni tan sols existeix data d’inici dels treballs de rehabilitació. “Si s’hagués reunit el Consorci, aquest projecte hauria estat una de les primeres qüestions que hauríem posat sobre la taula”, va reconèixer.

Sant Feliu de Barruera és una de les nou esglésies romàniques de la Vall de Boí declarades Patrimoni Mundial de la Humanitat per la Unesco el 30 de novembre de l’any 2000. La resta són de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill la Vall, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l’Assumpció de Cóll i Sant Quirc de Durro.

tracking