SEGRE

GUIA

Manuel Campo Vidal: «Falta incorporar l'emoció al parlar»

«Falta incorporar l’emoció al parlar»

«Falta incorporar l’emoció al parlar»ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El periodista Manuel Campo Vidal (Camporrells, 1951) acaba de publicar Eres lo que comunicas (RBA), volum en què dóna les claus perquè els missatges arribin al destinatari correctament. El van precedir ¿Por qué los españoles comunicamos tan mal? i ¿Por qué los profesionales no comunicamos mejor?

Normalment hi ha una gran distància entre el que pensem i el que diem, entre el que som i el que expliquem que som. Que quedi clar, ets el que comuniques. La realitat és la percepció de la realitat. Si fem un gran treball però no ho expliquem bé, la percepció és que no som els millors.

L’escola hauria de jugar un paper més important?

És determinant. Espanya no va incorporar aquest ensenyament ni se li va donar valor. Tot just existeixen exàmens orals. En altres països ocorre el contrari. Resultat: ells ho expliquen millor i no sempre són els millors.

Quins són els secrets d’una bona comunicació?

En primer lloc, donar-li importància, deixar un espai a la teua agenda per preparar-la, donar valor a la paraula. El llibre desgrana 10 manaments que poden millorar la posició en la comunicació. Entre aquests, no improvisar, donar valor a la paraula i al silenci, considerar el poder de l’emoció i, sobretot, l’escolta. Escoltar és fonamental. Només parla bé qui escolta, deia Plutarc.

Fa molts anys que reflexiona sobre això.

Sí. Aquest és el tercer llibre que publico i he volgut fer un salt parlant no només de la paraula, el silenci i el fet d’escoltar, sinó també de l’emoció. Crec que ens falta incorporar l’emoció a l’hora de parlar, perquè el que emociona queda en la memòria i és fonamental que l’emoció aflori i que la controlem.

Quin paper juguen els mitjans pel que fa a la informació sobre el procés?

No es pot resumir en una frase perquè hi ha posicions diferents, però perquè han de reflectir totes les posicions i han de donar veu a totes les sensibilitats. En molts casos no ho fan.

I les xarxes socials?

Crec que les xarxes desvirtuen només el periodisme que es deixa desvirtuar. En aquest sentit, són una oportunitat per recuperar la força i la credibilitat del periodisme. Hi ha coses que es llegeixen a les xarxes que mai es llegiran en un diari seriós, i aquesta és la nostra força.

tracking