SEGRE

OBRES SUBHASTA

Bellpuig adquireix i digitalitza un volum de Juan de Borja sobre els jesuïtes

El volum es va presentar dissabte al castell de Bellpuig.

El volum es va presentar dissabte al castell de Bellpuig.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Bellpuig ha adquirit en una subhasta a Alemanya el volum Emblemata Moralia, un compendi sobre les virtuts i els pecats inspirat en les regles de la comunitat jesuïta. Segons els historiadors Miquel Torres i Josep Tarragó, va ser una fita propagandística de la religió catòlica a tot Europa i tenia com a objectiu combatre l’auge de la Reforma Protestant.

El seu autor és Joan de Boria (Juan de Borja), nascut al castell de Bellpuig el 1533. Estava emparentat amb la noblesa catalana i espanyola del més alt rang i molt vinculat a la comunitat jesuïta.

Del volum adquirit només hi ha un altre exemplar a la Universitat de València i, segons Miquel Torres, és el de més qualitat. és imprès l’any 1697 i escrit en llatí. Té 212 pàgines i 100 gravats anònims d’alta qualitat. Segons Josep Tarragó, l’argumentació assequible del volum, pensada per a tots els públics, juntament amb la qualitat dels gravats i el fet que estiguin situats de forma privilegiada a les pàgines senars del volum, “explica el seu objectiu propagandístic”.

L’alcalde de Bellpuig, Salvador Bonjoch, va explicar que el volum ha estat digitalitzat i traduït i es podrà consultar a l’arxiu municipal.

tracking