SEGRE

La tradició omple els carrers

Les roses grogues i les obres els autors lleidatans, protagonistes

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les roses i els llibres han pres Lleida des de primera hora del matí. Els lleidatans estan sortint massivament al carrer per celebrar la diada de Sant Jordi. Alguns ho fan només per passejar i gaudir de l'ambient, mentre que d'altres recorren les parades buscant les novetats literàries i les roses per regalar. Com cada anys, el punt neuràlgic se situa a l'Eix Comercial i a la rambla d'Aragó.

Enguany la diada està marcada per la situació política. Així, entre els llibres més sol·licitats es troben els vinculats amb el procés, mentre que molts ciutadans han respost a la crida d'Òmnium i han comprat roses grogues en homenatge als polítics i líders independentistes empresonats.

La solidaritat també marca la jornada. Entitats com Aspros, Down Lleida i la Torxa mostren al carrer els seus productes elaborats de manera artesanal, i bona part d'ells fets amb material reciclat.

Els llibreters catalans preveuen que aquest 23 d’abril sigui una Diada de Sant Jordi “espectacular” al caure en dilluns, dia feiner, i que s’hagi prolongat pràcticament des de divendres passat, i amb una distribució més àmplia i esponjada de les parades, i una facturació similar a la de l’any passat, que va ser de 21,8 milions. Així mateix, els catalans compraran entre 6,5 i 7 milions de roses, segons dades del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, la qual cosa suposa un increment del 25% respecte del 2017, quan la festivitat va caure en diumenge.

Pel que fa a les novetats literàries, Ramona Solé, instigadora de l’Assassins de Ponent, i Montse Sanjuan, creadora del fenomen de la sergent Anna Grim, arriben a la cita de Sant Jordi amb 'Instint de supervivència' (Llibres del Delicte) i 'Memòria mortal' (Pagès) es perfilen com alguns dels títols que tindran més demanda. Amb permís de la col·laboradora de SEGRE Marta Alòs i els seus 'Ulls maragda' (Pagès). També presenten credencials dos autors de referència, com Pep Coll i Albert Villaró. Coll s’allunya del Pallars per submergir- se 'Al mateix riu d’Heràclit' (Proa) i Villaró torna a la Catalunya ucrònica d’'Els ambaixadors' amb 'El sindicat de l’oblit' (Columna).

El Museu de Lleida i el conflicte de Sixena també són protagonistes d'aquesta cita literària. La historiadora de l’art Carme Berlabé posa els punts sobre les is en el títol 'El Museu Diocesà de Lleida. La seva formació i la legitimitat del seu patrimoni artístic' (Pagès). Un altre llibre que s’emmarca en aquest litigi és 'Sixena, la croada de la memòria' (Fonoll), de Francesc Canosa, que explica amb el seu particular estil una història comuna de més de vuit segles.

Tradicionalment, Sant Jordi és dia de novel·les, però no serà perquè no hi hagi més gèneres per elegir. El 80è aniversari del poeta Jordi Pàmias és una bona excusa per revisitar la seua obra. També arriba al Dia del Llibre amb novetat Josep Maria Nogueras. I per partida doble: 'Avanza' (La Isla de Siltolá) i 'Transparent' (Pagès Editors). La cantautora Meritxell Gené ha musicat molts poemes. Ara se situa a l’altre costat del mirall com a poeta amb 'Després dels esbarzers' (Pagès).

Imatges de la diada de Sant Jordi 2018

Sant Jordi 2018Magdalena Altisent

Imatges de la diada de Sant Jordi 2018

Sant Jordi 2018Magdalena Altisent

tracking