SEGRE

MITJANS DE COMUNICACIÓ EMPRESES

GuideDoc, referent en documentals de qualitat

El lleidatà Víctor Correal està al capdavant de ‘GuideDoc’, una nova plataforma per visionar aquest gènere cinematogràfic || Coneguda com la ‘Netflix catalana’, ja té un abast mundial

El lleidatà Víctor Correal (dreta), durant una xarrada sobre ‘GuideDoc’ a la Xina l’any passat.

El lleidatà Víctor Correal (dreta), durant una xarrada sobre ‘GuideDoc’ a la Xina l’any passat.VÍCTOR CORREAL

Creat:

Actualitzat:

El 2013, el periodista lleidatà Víctor Correal (1980) al capdavant d’Umbilical Produccions va produir la pel·lícula documental Món petit, que explicava la història d’Albert Casals, un jove que es mou per tot el món en cadira de rodes després de patir de nen una leucèmia. El film, que va guanyar el 2014 el Premi Gaudí i va ser nominat al Goya, va portar Correal a recórrer diversos festivals de cine de tot el món. “I llavors em vaig adonar que existeix una gran producció de documentals, però paradoxalment la majoria no arriben a l’audiència, no es veuen en cines o en televisió per problemes de distribució”, va explicar a SEGRE el flamant responsable de GuideDoc, una startup que va impulsar des de fa poc més de tres anys i que s’està convertint en un referent mundial com a nova plataforma per als amants dels documentals de qualitat.

De fet, ja se la coneix com la “Netflix catalana”, encara que Correal aclareix que “els grans del sector ofereixen als seus clients documentals molt comercials; nosaltres, en canvi, optem per un catàleg de films independents, documentals realitzats amb característiques cinematogràfiques, un bon nombre dels quals han conquerit premis en festivals internacionals”.

Documentals en versió original o com a mínim subtitulats en anglès o també en castellà

Això sí, que ningú busqui en aquesta nova plataforma els típics documentals de divulgació de fauna i naturalesa. “No tenim res a veure amb el tradicional documental d’animals salvatges que pot veure’s a La 2 de TVE; els films de GuideDoc expliquen històries de gent, són molt socials, estan guionitzats com una pel·lícula i, a més, a diferència d’altres plataformes, poden veure’s des de qualsevol dispositiu, des de mòbil o tauleta fins a smart TV”, comenta Correal, satisfet per com funciona aquesta iniciativa. “No hem fet gens de publicitat perquè fins ara ens hem centrat en dos focus: crear un instrument bonic i molt pràctic i, sobretot, anar augmentant el catàleg de pel·lícules, que ja suma mig miler i que va creixent a raó d’un film nou al dia.” Amb aquest bagatge, GuideDoc ja compta amb centenars de subscriptors als Estats Units, Regne Unit, Holanda, Canadà, Austràlia, la Xina i també a Espanya. Això sí, la llengua –en anglès, encara que la majoria subtitulats– resulta encara “un mur” en aquest país.

La classificació de documentals trendies estava encapçalada ahir per un film espanyol, Toni Segarra, un tipo que escribe anuncios, sobre com influeix la publicitat en la societat actual. Tota aquesta oferta, per 4,99 euros al mes o 49 euros a l’any; fins i tot es pot contractar un pla setmanal per provar els continguts per 2,99 euros.

PERFIL

  • Periodista. Nascut a Lleida el 1980, Víctor Correal es va llicenciar en Periodisme a la Universitat Ramon Llull de Barcelona.
  • Experiència. Des de l’any 2000 ha treballat en diversos mitjans de comunicació, entre els quals TV3 (del 2004 al 2011), com un dels creadors, guionistes i locutors del popular APM?. També va col·laborar amb RAC1 i va ser productor executiu el 2014 de l’Ara Bassas, al diari Ara.
  • Productor. Fundador d’Umbilical Produccions, Correal va produir el documental Món petit, guardonat el 2014 amb el Premi Gaudí i nominat al Goya.
  • Documentals. Fundador de GuideDoc Curated Documentaries per desenvolupar una plataforma per visualitzar documentals.

Un ampli catàleg de títols a un preu assequible Una mirada al web guidedoc.tv permet fer-se la idea de la ingent oferta existent de documentals de qualitat, un gènere que gaudeix de gran acceptació del públic sobretot als països anglosaxons. La plataforma fundada pel lleidatà Víctor Correal compta ja amb mig miler de films, però creix com a mínim amb un nou documental cada dia. Ordenats en diferents categories, aquesta setmana la llista de films més valorats pels mateixos subscriptors estava liderada per Black Ship, un documental de Christian Cerami sobre la fina línia que separa avui dia al Regne Unit la pàtria i la islamofòbia; seguit de Megacities, sobre la gent més pobra que prova de sobreviure de forma digna en megaurbs com Bombai, Mèxic, Moscou i Nova York (premiat en festivals de San Francisco, Vancouver, Viena o Sao Paulo); i I, Afrikaner, un documental rodat durant 9 anys que ofereix un retrat íntim de Sud-àfrica després de l’apartheid.

tracking