SEGRE

PATRIMONI LITIGI

Les monges de Sixena, contra el pla de la DGA i ampliar hores

Esgrimeixen els seus drets com a arrendatàries de l’edifici fins a l’any 2090

El director del Museu, Josep Giralt, va rebre els representants del Consorci que van assistir a la reunió.

El director del Museu, Josep Giralt, va rebre els representants del Consorci que van assistir a la reunió.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els plans del Govern d’Aragó i l’ajuntament de Vilanova de Sixena per a les 44 obres que es van traslladar del Museu de Lleida al monestir el desembre passat no comptaven amb l’oposició de les inquilines de l’edifici. La vintena de monges de l’orde de Betlem que viuen al cenobi des del 1985 insisteixen a criticar els plans de restauració anunciats pel Govern aragonès i també l’ampliació dels horaris de visita. En declaracions a TV3, l’advocat de la congregació, José Antonio Millán, va assegurar ahir que “viure a Sixena de lloguer els dóna uns drets” i va recordar en aquest sentit que “l’any 2000 van firmar un contracte d’arrendament de l’edifici amb les seues propietàries, l’orde de Sant Joan de Jerusalem, que és vigent fins a l’any 2090”.

Millán va criticar la presentació l’11 d’abril passat del pla director de restauració del monestir sense el vistiplau de les monges. “Estem oberts al diàleg però entenem que se’ns hauria d’haver remès aquest projecte perquè afecta la seua vida i lamentablement no es va fer”, va assenyalar el lletrat.

La DGA ja va matisar en el seu dia que l’acord –que inclou reformes a partir del 2019 i obrir al públic de dimarts a diumenge– s’havia assolit amb les propietàries del monestir, però no amb les inquilines. Millán va reclamar a la DGA que “els pagui 2.000 euros de tres factures de la llum que els deu i que respecti un altre acord perquè les monges estan disposades a col·laborar però sempre que es respecti la pau que van trobar a Sixena quan van arribar al monestir”, fa gairebé trenta anys.

Plenari ‘secret’ al Museu

El Museu de Lleida va acollir ahir una reunió a porta tancada dels màxims representants del Consorci, a falta de conseller de Cultura, a la qual van assistir el president de la Diputació, Joan Reñé; l’alcalde, Àngel Ros; el bisbe de Lleida, Salvador Giménez; i la presidenta del consell del Segrià, María José Invernón; a més del delegat de Cultura de la Generalitat, Josep Borrell. Estava previst que tractessin de l’actual litigi judicial per les 111 obres d’art de Barbastre. El jutjat oscenc va rebutjar a l’abril la petició de celebrar el judici a Lleida.

tracking