SEGRE

PATRIMONI CONCURS

El monestir de Vallbona, el monument català favorit

L’edifici cistercenc de l’Urgell s’imposa per 9.000 vots a Sant Pere de Rodes

Veïns de Vallbona de les Monges van celebrar ahir a la tarda el ‘títol’ davant el monestir.

Veïns de Vallbona de les Monges van celebrar ahir a la tarda el ‘títol’ davant el monestir.SEGRE-TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El monestir cistercenc de Vallbona de les Monges va guanyar ahir la tercera edició del concurs del monument favorit dels catalans, que organitza des del 2016 la revista Descobrir, en col·laboració amb Catalunya Ràdio i l’Agència Catalana del Patrimoni. Vallbona, amb 40.298 vots dels lectors participants a través del web de la revista, es va imposar a la final al monestir de Sant Pere de Rodes, a l’Alt Empordà, que va rebre 9.000 vots menys. Mig centenar de veïns de la localitat de l’Urgell es van concentrar a la tarda a la plaça davant el monestir per seguir en directe el programaEstat de Gràcia de Catalunya Ràdio, en què es va revelar el monument guanyador. Els veïns van preparar copes per al cava per si guanyaven encara que no les tenien totes.

Alguns de més optimistes deien que haver arribat a la final ja era un triomf. Quan es va fer públic el nom de Santa Maria de Vallbona, l’eufòria i l’alegria es van apoderar de la plaça amb abraçades i fins i tot alguna llàgrima d’emoció. L’alcalde, Ramon Bergadà, va destacar que “és un reconeixement molt important que posa en relleu aquesta joia arquitectònica” i va afegir que “a nivell turístic i de promoció, arribar a la final ja ens ha beneficiat i espero que ara ho faci encara més”. L’alcalde també va valorar la mobilització dels veïns per aconseguir els més de 40.000 vots. Al programa de ràdio es va citar l’abadessa de Vallbona, Anna Maria Camprubí, que va recordar que quan va veure per primer cop el cimbori la va impressionar molt i que els seus racons preferits són l’església i l’hort.

La Seu Vella, primera guanyadora La primera edició del concurs, el 2016, va culminar amb el Turó de la Seu Vella com a monument favorit de Catalunya gràcies als 60.000 vots que va obtenir en una disputada final amb Sant Climent de Taüll, que va perdre el títol per tot just 1.200 vots. Va ser la final amb més participació, vorejant els 120.000 vots. L’any passat, el castell de Cardona es va emportar l’honor amb gairebé 47.000 vots, uns 5.000 més que el monestir de Santa Maria de Ripoll. Durant les cinc setmanes de competició d’aquesta tercera edició es van registrar més de 200.000 vots.

tracking