SEGRE

LITERATURA NOVETATS

Pallars de postguerra amb ulls de nena a 'Maria, guerra i pau'

La segona novel·la de Josep de Moner es presentarà dissabte a Sort

Josep de Moner, durant la presentació del llibre a Barcelona.

Josep de Moner, durant la presentació del llibre a Barcelona.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Josep de Moner (Olp, 1947) s’endinsa en el Pallars de la postguerra a la seua segona novel·la, Maria, guerra i pau (Editorial Gregal). Ho fa amb una història de superació protagonitzada per la Maria, una nena pallaresa dels anys 30 que es veu obligada a abandonar la terra que la va veure nàixer per sobreviure a la gran ciutat. La duresa de les tasques del camp, les tradicions festives, els rancors propis d’un lloc petit, però també somnis i grans esperances. Tot això és el que narra Maria, guerra i pau, en una història en la qual els diàlegs de la protagonista es mantenen en pallarès “perquè volia donar-li versemblança, i vaig pensar que la millor manera de reflectir els pensaments i expressions d’una nena era precisament amb la seua manera de parlar”, va explicar De Moner a SEGRE. Encara que es tracta d’una història fictícia, sí que és cert que està basada en “el que veig, sento i visc o he viscut”, reconeixia l’escriptor, que feia referència que a l’hora d’escriure recordava les “històries de la guerra que em va explicar la meua tia Montserrat i altres que en aquell temps eren nenes de l’edat de la Maria”, així com alguns veïns de la zona.

L’obra teatral de Les festes del setge d’Olp inspira alguns dels passatges del seu llibre, encara que també la novel·la Pedra de tartera, de Maria Barbal, per citar només dos referents de la història. Maria, guerra i pau es presentarà aquest dissabte a l’Oficina Comarcal de Turisme del Pallars Sobirà, a Sort, a les 19 h.

L’autor està establert a Barcelona des de la seua joventut, encara que a Olp manté casa i família. Des de fa més de set anys és l’impulsor de les citades Festes del setge d’Olp, un espectacle teatral que cada agost commemora la batalla que va tenir lloc al castell d’aquesta població el 1485 entre les tropes del rei Ferran II i el comte Hug Roger III en el marc de la Guerra del Pallars. A finals del 2015 es va estrenar en el món de la novel·la amb El mirall del Ventolau, una visió del Pallars Sobirà i del Poble Nou de Barcelona des de Chicago, la trama de la qual és una història d’identitats, d’amor i desamor.

tracking