SEGRE

ART HISTÒRIA

Tàrrega recupera el seu pintor gòtic

Ramon de Mur va viure a la ciutat del 1412 a 1435 i és un dels artistes de referència de l’època

La presentació del retaule, ahir dijous a la sala de plens de la ciutat.

La presentació del retaule, ahir dijous a la sala de plens de la ciutat.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu Comarcal de l’Urgell exhibirà un retaule amb la figura de Sant Antoni Abat del pintor gòtic Ramon de Mur. Es tracta d’un dels pintors de referència de l’època que va viure i va realitzar la major part del seu treball a Tàrrega (des del 1412 al 1435). Queden poques obres de l’artista, tot just 30, cosa que ha fet difícil que la ciutat hagi pogut disposar fins avui d’una mostra del seu treball. La Generalitat va adquirir fa un any aquest retaule valorat en 54.000 euros i l’ha cedit en dipòsit al museu. Es tracta d’una pintura sobre fusta de 118 x 71 cm, de la qual es desconeix l’església original, així com el conjunt de l’obra de la qual formava part.

El retaule serà presentat avui divendres a la ciutadania pel conservador del Museu de Lleida, Alberto Velasco, i posteriorment s’inclourà a la col·lecció medieval del Museu Comarcal en la qual es mostra el llegat jueu i també on s’exposen les escultures dels apòstols de la portalada gòtica de l’església de Tàrrega, avui desapareguda. Entre les obres de referència d’aquest autor es poden destacar el retaule de Guimerà que s’exposa al Museu Episcopal de Vic i el retaule de la Mare de Déu de la Llet de Santa Maria de Cervera, que s’exposa al Museu Nacional d’Art.

Tàrrega va presentar també ahir la seua iniciativa El Museu al Carrer que planteja des d’ahir dijous i fins diumenge vinent dotze propostes en diferents punts de la ciutat relacionades amb el patrimoni. Entre aquestes, demà dissabte s’instal·laran una desena de peces del museu en aparadors comercials de la zona històrica perquè els visitants les localitzin.

Dissenyen sis itineraris pel patrimoni de Tàrrega

Tàrrega disposa des d’aquesta setmana d’una col·lecció de sis itineraris turístics per diversos punts de la ciutat. Segons el vicepresident del consell, Joan Eroles, es tracta d’una nova eina de promoció del patrimoni de la comarca de l’Urgell. El projecte s’estrena amb sis rutes dedicades a la capital. Són el Parc de Sant Eloi, el Pou de Gel i l’Adoberia, la col·legiata de Santa Maria de l’Alba, el Call Jueu, la ruta Industrial i la ruta del Modernisme. S’han editat 5.000 exemplars en la forma d’un desplegable de mida A3. En el projecte han participat el consell, l’ajuntament i la Diputació.

tracking