SEGRE

ART INVESTIGACIÓ

El CAEM estudia una pintura del Segle d'Or espanyol

Treballen la possibilitat que sigui d’un artista molt pròxim a Velázquez

La peça està datada entre els anys 1620 i 1630.

La peça està datada entre els anys 1620 i 1630.CAEM

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre d’Art d’Època Moderna (CAEM) de la Universitat de Lleida (UdL) estudia una pintura de principis del segle XVII i, tot i que els experts encara desconeixen l’autoria de l’obra, per determinar-la acaren la peça amb les obres dels millors artífexs del Segle d’Or espanyol. Es tracta d’un bust masculí, amb tota probabilitat Sant Isidre, amb unes característiques que remeten a algun creador molt afí a Velázquez (Sevilla, 1599 – Madrid, 1660), un dels pintors espanyols més reconeguts internacionalment i un mestre de la pintura universal. El director del CAEM, el catedràtic d’Història de l’Art i professor de la UdL Ximo Company, va explicar que “la seua execució desimbolta i decidida, la intel·ligència pictòrica de l’autor, la varietat dels recursos i coneixements tècnics i el gran poder de captació psicològica permeten pensar que som davant de l’obra d’un gran mestre”. Així mateix, ell i els experts del seu equip estudien la possibilitat que aquesta obra d’un particular es tracti d’un treball preparatori per a una obra de més dimensions. El que sí que s’atreveixen a assegurar és la cronologia: daten la peça de principis del segle XVII, molt probablement del decenni que va entre els anys 1620 i 1630, la qual cosa coincidiria amb els primers anys d’activitat de Velázquez a la cort de Madrid. La pigmentació també concorda. De moment, es troben immersos en la investigació.

D’altra banda, el llibre Velázquez. El placer de ver pintura, publicat fa pocs mesos, escrit pel mateix Company i editat pel CAEM, veurà la llum en anglès ben aviat. A més, ja estan pensant en una tercera edició després que la primera s’esgotés en tot just tres setmanes i la segona estigui a punt de fer-ho.

Com va publicar SEGRE, Company va seleccionar una quinzena de les principals obres de l’artista, amb especial atenció a Las meninas.

Un centre que ha analitzat unes 400 obres en divuit anys El Centre d’Art d’Època Moderna (CAEM) de la Universitat de Lleida (UdL) ja ha autentificat al voltant de 400 obres d’art des que es va crear, l’any 2000. Es tracta de peces que rubriquen artistes de la talla de Goya, El Greco, Zurbarán, Sorolla, Cézanne o Dalí, entre molts altres. Això sí, el més rellevant d’aquesta xifra és que es tracta d’una quantitat ascendent any rere any, una cosa que Company atribueix a la professionalitat i el prestigi que va adquirint l’equip, les instal·lacions del qual són a Gardeny. Al seu torn, això es tradueix que la seua facturació va passar dels 4.000 euros els primers anys als més de 100.000 euros els últims exercicis, cosa que porta el centre a un progressiu autofinançament. A més d’estar especialitzat en l’autentificació d’obres d’art, en els últims anys ha obert una nova línia d’investigació: la restauració d’alguna de les peces que arriben a les instal·lacions, així com encàrrecs de patrimoni. En aquest sentit, val a destacar les restauracions de l’església de la Granadella o de la façana de l’antiga església romànica de Sant Martí de Lleida.

tracking