SEGRE

TRIBUNALS

Valtonyc afirma que la seua "obligació" és "desobeir" l'ordre d'anar a presó

El raper mallorquí té fins demà per entrar a la presó

Valtonyc afirma que la seua

Valtonyc afirma que la seua "obligació" és "desobeir" l'ordre d'anar a presóEFE/Archivo.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El raper mallorquí Valtonyc, que té fins aquest dijous per entrar a la presó condemnat a 3,5 anys per enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces, ha assegurat avui que "desobeir és legítim i obligació davant d’aquest estat feixista".

"No l’hi posaré tan fàcil", ha afirmat José Miguel Arenas Beltrán, Valtonyc, en un missatge al seu compte de Twitter minuts abans de les 15.00 hores.

"Demà és el dia. Demà tombaran la porta de casa meua per ficar-me a la presó. Per unes cançons. Demà Espanya farà el ridícul, una vegada més", ha escrit el raper, sobre qui pesa una ordre d’entrada a presó dictada per l’Audiència Nacional.

Avui i demà hi ha convocades concentracions de suport a Valtonyc a Madrid, Barcelona, Saragossa, Villarreal, Girona, Alacant i Castelló, segons han difós els seus grups de suport a través de xarxes socials.

La defensa del cantant ha presentat una petició davant del Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg perquè suspengui l’ordre d’ingrés a la presó mentre resol un recurs, que està ultimant, en el qual demana l’anul·lació de la condemna per vulneració dels drets de llibertat d’expressió i creació.

Diverses entitats, inclosa l’Associació Unificada de Guàrdies Civils, han denunciat Valtonyc per animar recentment des d’un escenari a matar "un puto guàrdia civil" i a "posar-li una puta bomba al fiscal".

El jove va ser condemnat per l’Audiència Nacional el febrer de 2017 a 3 anys i mig de presó per tres delictes (enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la Corona i amenaces no condicionals en les seues cançons), si bé la pena a què se'l va sentenciar per cadascuna no va sobrepassar els 2 anys de presó.

Un any després, el Suprem va ratificar la condemna en rebutjar que l’actuació de Valtonyc estigués emparada per la llibertat d’expressió i la creació artística, sinó que les seues cançons incloïen expressions de suport i lloança a les organitzacions terroristes GRAPO, ETA, i a alguns dels seus membres, així com frases contra la Corona i el president del Cercle Balear, Jorge Campos, a qui es van dirigir les amenaces.

En la seua sentència, els magistrats de l’Audiència Nacional van tenir en compte que les cançons de Valtonyc "tenen un indubtable caràcter laudatori" cap a ETA i el GRAPO i que comportaven "una lloança, no ja dels objectius polítics sinó dels mitjans violents fets servir per la citades organitzacions terroristes i pels seus membres i contenen una incitació a la seua reiteració".

tracking