SEGRE

OBITUARI LITERATURA

Mor l'escriptor Philip Roth, etern candidat al Nobel

L’autor de la ‘Trilogia americana’ tenia vuitanta-cinc anys || Era considerat un dels millors narradors del segle XX

L’escriptor Philip Roth, en una imatge d’arxiu.

L’escriptor Philip Roth, en una imatge d’arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’aclamat escriptor nord-americà i etern candidat al Nobel de Literatura Philip Roth va morir ahir als vuitanta-cinc anys en un hospital de Nova York a causa d’una insuficiència cardíaca. A Roth, considerat un dels literats amb vida més importants del país, l’èxit més gran li va arribar amb El trastorn de Portnoy (1969), en què el protagonista, Alexander Portnoy, explica les seues aventures sexuals al psiquiatre i viu turmentat pels remordiments i per la seua obsessió pel sexe. D’origen jueu polonès-ucraïnès, l’extensa i guardonada obra de Roth (Newark, 1933) va abordar, a més del sexe, temes com el desig, la vellesa i la mort, o el judaisme i les seues obligacions en un recorregut paral·lel a la seua experiència personal.

Altres obres cèlebres de Philip Roth són les tres que conformen que es coneix com a Trilogia americana: Pastoral americana (1997), Me casé con un comunista (1998) i La marca de l’home (2000); així com La conjura contra América (2004), en la qual relata una versió alternativa de la història nord-americana pactant amb els nazis.

‘El trastorn de Portnoy’ el va catapultar a l’èxit i amb ‘Pastoral americana’ va guanyar el Premi Pulitzer

Amb Pastoral americana, Roth va guanyar el Premi Pulitzer, un dels molts guardons d’una aclamada carrera en la qual li va faltar el Nobel de Literatura, per al qual el seu nom va sonar en repetides ocasions. També va obtenir dos Premi Faulkner, la Medalla Nacional de les Arts i el Premi Príncep d’Astúries de les Lletres.

Precisament el jurat d’aquest últim guardó, que va rebre el 2012, va iniciar ahir les deliberacions i ho va fer recordant l’escriptor mort. La directora de la fundació, Teresa Sanjurjo, va lamentar la “trista notícia” i va assegurar que “estem parlant d’un dels grans del segle XX”.

tracking