SEGRE

CULTURA

Alexis Ravelo, protagonista de la cloenda del Festival ‘El Segre de Negre’

És una de les màximes figures de la novel·la negra actual

Alexis Ravelo, protagonista de la cloenda del Festival 'El Segre de Negre'

Alexis Ravelo, protagonista de la cloenda del Festival 'El Segre de Negre'D.Ll

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

‘El Segre de Negre’, el festival de novel·la negra de la ciutat de Lleida, celebra aquest dissabte la seva segona i última jornada, en la que s’estan cobrint les expectatives per tal de consolidar un projecte que enguany arriba a la seva tercera edició. L’autor canari Alexis Ravelo és la gran atracció de l’acte de cloenda.

Organitzat per Pagès Editors i l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, el repte del festival era apropar la novel·la negra i criminal al públic en general, fomentant la trobada entre les veus més significatives del gènere i els lectors, i al mateix temps promoure la divulgació d’una activitat tan enriquidora per a la societat com és la lectura.

Tot plegat en base a un seguit d’activitats interdisciplinars relacionades tant amb la literatura com amb el cinema i l’art. Enguany, però, el paper protagonista el tenia Manuel  de Pedrolo, l’escriptor lleidatà del qual aquest 2018 es commemora el centenari del seu naixement i que dins de la seva prolífica obra va cultivar el gènere policíac i va ser director de la ja mítica col·lecció negra Cua de Palla.

En primer lloc, El Segre de Negre va retre homenatge a Manuel de Pedrolo dedicant la imatge d’enguany del festival a la seva figura i fent-lo també protagonista d’una taula rodona d’homenatge celebrada divendres sota el nom ‘No renteu les utopies’.

Quant a les activitats relacionades amb la literatura, durant el festival d’enguany s’estan celebrant diferents presentacions de novetats en novel·la negra, amb protagonisme per a Ramona Solé, Marta Alòs, Salvador Balcells, Francesc Puigpelat, Jordi Agut, Joan Canela, Jordi Colonques, Montse Sanjuan, Marc Moreno, Rafa Melero i Ludmilla Lacueva.

També s’han organitzat dos taules rodones, la dedicada a Manuel de Pedrolo i una altra en la que, de la mà dels escriptors Jordi Juan, Pep Coll, Montse Espallargas, Susana Hernández i Andreu Martín, s’analitza la influència del paisatge en els autors i en les seves creacions literàries.

Així mateix, durant el festival s’han celebrat dos tallers d’escriptura, un per a adults i l’altre per a joves, en coorganització amb l’Escola d’Escriptura de Lleida i amb la Biblioteca Pública de Lleida.

Per últim, i com a colofó del festival, el periodista, escriptor, traductor, agitador cultural i especialista en novel·la negra, Sebastià Bennasar, interroga l’autor canari Alexis Ravelo, un dels escriptors de novel·la negra més destacats en llengua castellana, guanyador del Premi Hammett.

A més, durant el festival i els dies previs, el grup de dibuixants de carrer Urban Sketchers ha exposat en diferents establiments de l’Eix Comercial un conjunt d’obres inspirades en escenes d’algunes de les novel·les que participaven en l’edició d’aquest any. Aquests artistes també van participar en la presentació del documental ‘Lletres dins la boira’. L’entrega del Premi de relats breus i microrelats, amenitzada pel Jerome Frayssinet Gipsy Swing Quartet, va ser un altre dels moments destacats previs al festival, així com un ‘room escape’ que es va fer divendres a La Suda. El sopar negre del Restaurant 1203 i un contacontes detectivesc a cura de Sac Espectacles van completar les propostes.

tracking