SEGRE

ARQUEOLOGIA HISTÒRIA

El patrimoni bèl·lic del Baix Segre

Curs arqueològic d’estiu de la Universitat de Lleida en tres enclavaments del Front del Segre de la Guerra Civil || Excavaran en trinxeres i altres espais a Aitona, Seròs i la Granja d’Escarp

Un niu de metralladores volat i part d’una trinxera al poblat de Genó, a Aitona.

Un niu de metralladores volat i part d’una trinxera al poblat de Genó, a Aitona.8KTO/ARQUEOLOGIA DIPUTACIÓ DE LLEIDA

Creat:

Actualitzat:

La Universitat de Lleida ofereix en el seu ampli programa d’activitats d’estiu un singular curs d’arqueologia centrat en els vestigis que va deixar la Guerra Civil en diversos enclavaments del denominat Front del Segre, precisament aquest any en què es compleix el 80 aniversari d’aquell enfrontament bèl·lic seguint la línia del riu Segre, que va desembocar pocs mesos després en la caiguda final de Catalunya davant de les tropes franquistes.

El curs, que es desenvoluparà durant tres setmanes del 2 al 20 de juliol –amb un total de 120 hores lectives– i que està dirigit tant a estudiants com a qualsevol persona interessada en aquest programa, se centrarà en sessions teòriques i excavacions pràctiques en tres espais del Baix Segre: Aitona, Seròs i la Granja d’Escarp. Així, les accions es portaran a terme a l’antic poblat de Genó, al terme municipal d’Aitona, on es continuarà l’excavació que van emprendre l’estiu passat els serveis d’arqueologia de la Diputació de Lleida, que van posar al descobert un niu de metralladora i part de la xarxa de trinxeres que l’envoltava. De fet, algunes d’aquestes trinxeres van afectar el jaciment de Genó de l’època del Bronze, al costat del qual s’aixeca aquest testimoni bèl·lic molt més modern. Al municipi de Seròs s’excavarà també un altre niu de metralladora, entre diversos elements de fortificació de l’època de la Guerra Civil. Finalment, els alumnes del curs també es desplaçaran fins a l’ermita de Sant Jaume de la Granja d’Escarp, un edifici d’època barroca molt afectat durant la Guerra Civil espanyola i del qual recentment es va restaurar la coberta. En aquest cas, les excavacions se centraran en el paviment de l’ermita, que va sortir a la llum l’any passat durant la neteja de l’interior del temple, que va servir per localitzar un nivell d’incendi relacionat amb l’explosió que va patir l’edifici religiós durant la contesa.

El curs commemorarà els 80 anys del Front del Segre, entre l’abril i el desembre del 1938

El coordinador del curs, l’arqueòleg Joan Ramon González, va explicar a SEGRE que es tracta d’abordar tres objectius principals: plantejar-se la recuperació de restes de construccions bèl·liques, com trinxeres o nius de metralladores, i de diversos elements patrimonials afectats per les destruccions de la guerra; així mateix, “volem impulsar la difusió de tots aquests elements del patrimoni bèl·lics i, finalment, commemorar d’aquesta forma el vuitanta aniversari del Front del Segre, amb enfrontaments a la línia marcada pel riu Segre entre els mesos d’abril i desembre del 1938”.

tracking