SEGRE

LITERATURA

Promouen una iniciativa per a la concessió del Premi Nobel a Lorca a títol pòstum

Compta amb el suport de més de 200 personalitats

Promouen una iniciativa per a la concessió del Premi Nobel a Lorca a títol pòstum

Promouen una iniciativa per a la concessió del Premi Nobel a Lorca a títol pòstumEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una iniciativa a la qual s’han sumat ara per ara més de 200 personalitats del món acadèmic, de la cultura, la política i la justícia, entre altres àmbits, reclama el Premi Nobel de Literatura per a Federico García Lorca, així que sol·licita a l’acadèmia sueca que permeti guardonar títol pòstum.

Les normes actuals no preveuen aquesta opció, però els signants de la proposta, donada a conèixer avui en un acte en Granada amb l’assistència d’alguns dels seus membres com l’exjutge Baltasar Garzón, entenen que l’Acadèmia sueca, a la qual ja s’han dirigit, pot fer una excepció per reconèixer una persona "excepcional, símbol immortal del diàleg entre la literatura i la societat civil".

Garzón ha defensat la possibilitat que es "dignifiquin" els Premis Nobel concedint-los també als qui ho hagin merescut però que, en veure truncada la seua vida, no hagin pogut optar al mateix.

Segons la seua opinió, Federico García Lorca té "prou mèrits" per rebre aquest reconeixement, que obligaria l’acadèmia sueca a canviar les seues normes, una cosa que no considera difícil.

A l’acte han assistit també els periodistes Pilar del Río i Paco Lobatón, polítics com Felipe Alcaraz o Antonio Romero i el cantaor Juan Pinilla, entre d’altres.

Els promotors d’aquesta iniciativa entenen al manifest elaborat que Lorca, de qui es commemora aquest any el 120 aniversari del seu naixement, és un poeta i dramaturg universal, "no tant per la seua mort tràgica en mans dels rebels franquistes l’agost de 1936, com per la qualitat de la seua obra i repercussió".

Per a aquesta plataforma cívica, el premi tindria una transcendència literària en primera instància, però seria també "una resposta, des de la defensa dels Drets Humans i la vida, al terrible assassinat d’un ciutadà que legítimament va lluitar per la Segona República i per les idees de progrés, comprometent el seu nom i la seua carrera en actes i subscripció de manifestos que provaven el seu compromís cert a favor de la llibertat i contra el feixisme".

Ressalten també el compromís de Federico, a través de la seua obra, amb la igualtat entre sexes en una època i un país "dominats pel patriarcat, el clergat i la reacció", així com la seua "veu lliure de demòcrata enamorat del seu poble i de tots els marginats de la terra".

Entre els signants figuren actors com Javier Bardem, José Sacristán o Carmelo Gómez; artistes com Ana Belén, Eva Yerbabuena, Juan Pinilla, Mayte Martín o Marina Heredia; escriptors com Rosa Regás i polítics com Pablo Iglesias, Manuela Carmena, José María González "Kichi", Alberto Garzón i altres parlamentaris i alcaldes socialistes, a més d’economistes i membres del món acadèmic.

tracking