SEGRE

ART POLÈMICA

Aragó diu ara que la taula de Sixena està sobrevalorada

Responsables de les sales que la van comprar afirmen que l’estat és impecable

‘Adoració dels Reis Mags’, la taula que ha viatjat als EUA.

‘Adoració dels Reis Mags’, la taula que ha viatjat als EUA.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ha tornat a passar. Aragó no opta a comprar una peça d’art ja sigui perquè no coneix que surt al mercat o perquè no li interessa. Tanmateix, quan l’adquireix (o ho intenta, com ara) el Museu de Lleida, es replanteja aconseguir-la o intentar rebaixar-ne públicament el valor. Després de l’enrenou quan va revelar SEGRE que el Meadows Museum de Dallas havia comprat la taula Adoració dels Reis Mags originària del retaule major del monestir de Sixena, la DGA va assegurar ahir que aquesta peça “està sobrevalorada i per això es va descartar comprar-la”. Tanmateix, segons Europa Press, el director del Meadows, Mark A. Roglán, va afirmar que “l’excel·lent estat de conservació” de la taula va ser “un dels principals motius” per adquirir-la. “Des que en vam estudiar l’adquisició, aquest va ser un dels motius que ens va portar a comprar-la”, va afegir, encara que va declinar facilitar la xifra pagada.

Tanmateix, fonts de la sala Caylus (la que el Meadows va adquirir al novembre després que Caylus la comprés al juny en una subhasta a Berna per 140.000 francs suïssos) van assegurar a SEGRE que la transacció rondaria els 500.000 dòlars. De fet, Enrique Gutiérrez de Calderón, cofundador de Caylus, també va afirmar a Europa Press que la peça està “impecable”, és exportable i el preu és “subjectiu”.

Entre les crítiques que li van ploure ahir a la DGA per la seua inacció, hi ha la del president del Partit Aragonès, Arturo Aliaga, que va lamentar que el Govern d’Aragó “hagi perdut l’ocasió” d’adquirir la taula i li va sol·licitar que “estigui més atent” perquè no torni a passar. El Partit Popular va exigir al president, Javier Lambán, que “presenti una denúncia davant de la Brigada de Patrimoni Històric” per recuperar-la.

L’advocat Jorge Español també va confiar que DGA i Vilanova de Sixena es posin d’acord per reclamar-la adduint que la venda primitiva no està documentada. Tanmateix, la historiadora Carme Berlabé la va documentar fa anys. D’altra banda, el Jutjat d’Instrucció 1 de Barbastre va rebutjar el recurs de reposició presentat pel Consorci del Museu de Lleida que demanava que la reclamació del Bisbat de Barbastre Montsó sobre que l’art en litigi es dirimís per la via contenciosa-administrativa.

L’estil i les mesures, claus per reconèixer la taula aragonesa El seu estil “inconfusible”, les mesures i el sistema constructiu van ser els aspectes clau perquè el conservador del Museu de Lleida, Alberto Velasco, reconegués immediatament que es trobava davant d’una obra del mestre de Sixena quan, el 16 de juny del 2017, a la galeria Stuker de Berna (Suïssa) va sortir a subhasta la taula Adoració dels Reis Mags originària el monestir oscenc, malgrat que estava etiquetada com a “escola italiana”. Lamentablement, el Museu, malgrat ser l’única institució catalana i espanyola que la va identificar, es va quedar a les portes de poder adquirir-la (vegeu SEGRE de dimecres), que no li treu el mèrit de posar de manifest que està pendent de les oportunitats que surten al mercat. Velasco va assenyalar també que el Mestre de Sixena té un estil “tan característic que quan estàs habituat a veure obres seues, les detectes d’una hora lluny”. “Després t’adones que les mesures coincideixen amb l’única peça de la part superior desconeguda fins ara”, va afegir Velasco. “Les peces no plouen del cel, la tasca d’investigar s’ha de portar a terme”, va sentenciar.

tracking