SEGRE

POLÍTICA CULTURAL DEBAT

Empar Moliner i Solé i Sabaté clamen a l'IEI per la llibertat d'expressió

L’escriptora alerta contra l’autocensura

Josep M. Solé i Sabaté, la vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol, i Empar Moliner, ahir abans del col·loqui.

Josep M. Solé i Sabaté, la vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol, i Empar Moliner, ahir abans del col·loqui.LLEONARD DELSHAMS

Creat:

Actualitzat:

Tenim por de fer determinats retuits? Hi ha una sensació d’intimidació pel fet de portar un llaç groc? Es produeix adoctrinament a les escoles catalanes? L’Institut d’Estudis Ilerdencs es va convertir ahir en un autèntic fòrum de debat entorn de la llibertat d’expressió amb dos mestres de cerimònia: l’escriptora i col·laboradora televisiva Empar Moliner i l’historiador lleidatà Josep Maria Solé i Sabaté.

Tots dos van clamar per recuperar en la seua màxima accepció la llibertat d’expressió i van demanar “atrevir-nos a pensar més”. Moliner va recordar la seua particular acció fa dos anys per televisió quan va cremar en directe un exemplar de la Constitució en protesta per la suspensió al Tribunal Constitucional del decret de la Generalitat contra la pobresa energètica. “Si ho hagués de fer avui segurament no m’atreviria. És autocensura? Pot ser que sí..., per por a la presó”, va afirmar. En aquest sentit, Solé i Sabaté va lamentar que “cada vegada més el nostre espai de protesta va disminuint” i va qualificar de “barbaritat” que “Valtonyc pugui anar a la presó per haver dit que els Borbó són uns lladres”. Sobre això, Moliner va assegurar que “fa vint anys ni en somnis no m’hauria cregut que un raper hagués d’anar a la presó per haver dit el que pensa, quan jo de jove cantava Matar hippies en las Cíes de Siniestro Total”.

Solé i Sabaté afirma que “la llibertat no té color polític, l’hauria de defensar des del PP fins a Podem”

L’escriptora va afegir: “Si comencen a dir que a l’escola s’adoctrina, quan tardaran que vinguin a fiscalitzar-nos a casa, a veure què fem i què diem?”

D’altra banda, Solé i Sabaté va concloure que “la llibertat no té color polític, l’hauria de defensar des del PP fins a Podem, i si no la defenses és que l’estàs atacant. Cal implicar-se!”.

tracking