SEGRE

PATRIMONI EXPOSICIÓ

Més art de Sixena al Museu

Els visitants poden admirar des d’ahir la taula del segle XVI cedida pel MNAC || Al costat de les altres 4 peces de Lleida del retaule major del monestir

La taula cedida pel MNAC, esquerra, es va estrenar ahir al costat de les 4 de la col·lecció del Museu.

La taula cedida pel MNAC, esquerra, es va estrenar ahir al costat de les 4 de la col·lecció del Museu.MAGDALENA ALTISENT

Creat:

Actualitzat:

La remodelació de l’exposició permanent del Museu de Lleida comença a prendre forma. Després del buit deixat pel polèmic trasllat el desembre passat de diverses obres de Sixena al monestir oscenc, els visitants ja poden admirar des d’ahir la nova adquisició: l’espectacular taula Jesús entre els doctors de la llei, de 130 centímetres d’ample per 173 d’alt, cedida especialment pel Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i originària també de Sixena.

De fet, es tracta de l’única taula a Catalunya del cos central del retaule major del segle XVI del monestir, obra que es troba dispersa per mig món després de desmuntar-se i vendre’s en més d’una trentena de peces.

La taula s’ha col·locat en el nou espai del Museu dedicat a Sixena, acompanyant els altres quatre fragments del retaule major que formen part de la col·lecció lleidatana i que corresponen a part de la predel·la del retaule (Sant Agustí i Sant Ambrós) i dos portes laterals (Sant Pere i Sant Pau).

La propietat d’aquesta nova taula no corre perill judicial, ja que va entrar en el MNAC amb la donació d’una col·lecció particular, de la família Matías Muntadas, que l’havien adquirit dècades abans que el monestir rebés el segell de monument nacional. La nova consellera de Cultura, Laura Borràs, té previst inaugurar la reforma de la col·lecció divendres vinent, 6 de juliol.

Ceràmica de Lleida del XVI al XIX, nou atractiu

El Museu de Lleida també exhibeix des d’ahir dissabte una selecció de la col·lecció de ceràmica lleidatana del segle XVII, adquirida el 2016 per la Generalitat a un col·leccionista privat, i de les peces ceràmiques del XVI al XIX trobades durant unes excavacions a l’església de Bellpuig i cedides a la pinacoteca l’any passat en dipòsit.

La taula cedida pel MNAC, esquerra, es va estrenar ahir al costat de les 4 de la col·lecció del Museu.

La taula cedida pel MNAC, esquerra, es va estrenar ahir al costat de les 4 de la col·lecció del Museu.MAGDALENA ALTISENT

tracking