SEGRE

LLEIS

L'Eurocambra rebutja la proposta per reformar la llei de drets d'autor

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Parlament Europeu (PE) va rebutjar iniciar les negociacions de la reforma de la llei europea dels drets d’autor, que encara que pretén millorar la remuneració dels creadors, ha recollit crítiques de petites plataformes i també gegants com Google.

Tant petites plataformes com gegants d’internet havien criticat el fons i la forma expressa d’aprovació de la reforma de la directiva de drets d’autor.

Aquesta iniciativa ha estat rebutjada per 318 parlamentaris, davant 278 que van votar a favor i hi va haver 31 abstencions.

Van votar a favor populars i socialistes, però no així Verds, Esquerra Unitària i liberals, que demanen un debat més ampli i assossegat.

El text, al qual els eurodiputats només podien atorgar consens o rebuig, sense esmenes, contenia dos punts polèmics que provaven d’obtenir més diners per als autors o mitjans de comunicació.

D’una banda aquesta recaptació es realitzaria amb l’establiment d’un cànon a pagar per les plataformes mitjans de comunicació i autors de contingut quan el reprodueixin.

Es tractaria d’establir un cànon com el que va pagar en el seu dia Google News i que va portar a la plataforma a tancar el servei en països com Espanya o Alemanya.

Però també afectaria altres projectes més petits d’agregació de notícies, portals com "Menéame", encara que els usuaris haguessin pogut compartir igualment sense problemes enllaços a notícies gratuïtament a les seues xarxes socials.

En segon lloc, s’establiria un filtratge de contingut per part de les plataformes per assegurar-se que s’han pagat els drets d’autor pel contingut (fotos, cançons, obres d’art) que els usuaris volen pujar a la xarxa.

Per als detractors, l’establiment d’algoritmes que puguin filtrar elements subjectes als drets d’autor significa desenvolupar tecnologies que poden vulnerar la privacitat i la llibertat d’expressió.

Del text s’excloïa, segons van voler deixar clar des del principi els autors de l’informe parlamentari, tant "gifs" com a "memes" així com plataformes sense ànim de lucre com Viquipèdia, si bé des d’aquesta pàgina es va dur a terme aquest dimecres un acte de protesta contra la norma.

Un dels ponents, el conservador alemany Alexander Boss, va intentar convèncer la majoria de col·legues de l’hemicicle fins l’últim minut abans de la votació sobre la necessitat de votar a favor de protegir els autors i en contra del "model de capitalisme i monopoli de Google, Facebook i Amazon".

L'Eurocambra rebutja la proposta per reformar la llei de drets d'autor

L'Eurocambra rebutja la proposta per reformar la llei de drets d'autorEurocambra

tracking