SEGRE

POLÍTICA CULTURAL PATRIMONI

La primera còpia de sepulcres d'Urgell, en menys d'un any

Una empresa d’Olot reproduirà el pertanyent a Àlvar, vescomte d’Àger

Joan J. Busqueta, Josep Ibarz i Robert Porta, ahir a l’IEI.

Joan J. Busqueta, Josep Ibarz i Robert Porta, ahir a l’IEI.IEI

Creat:

Actualitzat:

La primera reproducció al monestir de les Avellanes d’un dels sepulcres dels Comtes d’Urgell que es conserven en un museu de Nova York podria estar enllestida d’aquí a menys d’un any. S’encarregaria una firma d’Olot especialitzada en còpies en 3D, que disposa de la tecnologia per a reproduccions en pedra. Seria el sepulcre més petit, el pertanyent a Àlvar, vescomte d’Àger i germà d’Ermengol X, que va ser l’impulsor del panteó de la família noble a començaments del segle XIV. Així ho va avançar ahir el director del cenobi, Robert Porta, a la presentació de les jornades d’història de l’Església que se celebraran la setmana que ve en aquest monestir de la Noguera (vegeu el desglossament). Val a recordar que el president de la Diputació, Joan Reñé, va rebre la setmana passada a Nova York els arxius digitalitzats dels quatre sepulcres que s’exhibeixen a The Cloisters de mans del responsable de patrimoni del Metropolitan Museum, en una operació que va costar 24.000 dòlars.

Porta va destacar que la recuperació d’aquest patrimoni historicoartístic venut el 1906 és “un projecte que va començar a finals del 2016 de la mà de la Diputació de Lleida per recuperar aquestes joies artístiques”. Porta va assegurar que “mai renunciarem al retorn de les peces originals”, però va reconèixer que “l’adquisició en el seu dia dels sepulcres va ser legal i el Metropolitan no els posarà a la venda”. També va valorar el fet que “les noves tecnologies permeten avui reconstruir aquest patrimoni en col·laboració amb el museu de Nova York, a diferència del que passa amb altres obres d’art”, en al·lusió crítica al litigi amb Aragó. El diputat provincial i alcalde d’Almacelles Josep Ibarz va afirmar que “aquest projecte és una aposta forta i contundent de la Diputació per convertir les Avellanes en el Poblet de Ponent” i, en el marc d’aquest intercanvi amb el Metropolitan, “estudiem una línia turística per atansar visitants nord-americans a Lleida”.

La conservadora de The Cloisters, en un simposi a les Avellanes Lucretia Kargère-Basco, responsable de l’àrea de conservació de The Cloisters, les sales medievals del Metropolitan Museum de Nova York, serà una de les participants en la novena edició de les Jornades d’Història de l’Església i la Religiositat, a les Avellanes el 9 i 10 de juliol. La reunió científica que impulsa el monestir i la Universitat de Lleida ja compta amb uns vuitanta inscrits, es titularà Entre el cel i la terra i versarà sobre “la vida eterna, mort i rituals als monestirs medievals”, en sintonia amb la recuperació dels sepulcres dels Comtes d’Urgell. Comptarà amb aportacions també d’especialistes com Francesca Español, Alberto Velasco o Ramon Solé i, en l’apartat lúdic, amb un sopar medieval amb concert coral amb la participació de més de 150 comensals.

tracking