SEGRE

PATRIMONI ART

Els comtes d'Urgell, més a prop

Una conservadora de The Cloisters va presentar ahir a les Avellanes el procés de digitalització || Milers de fotografies de cada angle dels sepulcres per reproduir-ne tots els detalls

Cecília de Foix és en un sepulcre doble.

Cecília de Foix és en un sepulcre doble.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Escaner làser (o digitalització en 3D) utilitzant un braç articulat i, als llocs en els quals no podia arribar, fotogrametria (una tècnica que permet fer centenars o milers de fotos d’un angle). Aquestes són les dos tècniques d’última generació que s’han utilitzat per digitalitzar els quatre sepulcres dels Comtes d’Urgell que actualment es troben a The Cloisters de Nova York. Així ho va explicar ahir la conservadora del museu Lucretia Kargère en el marc de les IX Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes. Història de l’Església i la religiositat que acaben avui al monestir de les Avellanes. Kargère va explicar que “cada vegada és més habitual utilitzar la tecnologia 3D per atansar l’art als llocs dels quals és originari, ja sigui perquè s’han desplaçat o fins i tot perquè s’han destruït”. Així mateix, va explicar que la digitalització s’havia portat a terme durant una setmana del mes d’abril passat.

La finalitat d’aquesta digitalització és reproduir les quatre tombes que actualment es troben al museu nord-americà, gràcies a un acord i al finançament de la Diputació de Lleida. En aquest sentit, el president de la corporació provincial, Joan Reñé, no va dubtar a recordar que “aquest projecte també demostra que hi ha moltes maneres de compartir l’art que ha marxat de la seua ubicació original sense necessitat d’utilitzar la Guàrdia Civil o els tribunals”, en una clara referència a les obres d’art originàries de Sixena que la Guàrdia Civil va retirar del Museu de Lleida.

Joan Reñé recorda que la digitalització i posterior reproducció és una manera de compartir l’art

Així mateix, Reñé va reconèixer que la tasca que ve a partir d’ara, la de la reproducció dels sepulcres, “no serà gens fàcil”. Amb aquest objectiu es crearà un comitè assessor per portar-la a terme “amb el màxim de garanties tècniques possibles”, en una tasca en la qual també comptaran amb l’ajuda del Centre de Restauració de Béns Móbles de la Generalitat (CRBMC). Reñé va afegir que està convençut que aquesta iniciativa ajudarà a incrementar el nombre de visitants, de la mateixa forma que ho va fer el màping de l’església de Sant Climent de Taüll. El president de la Diputació va assenyalar que, com ja va avançar SEGRE, el més probable és que l’any 2020 ja estiguin acabades les reproduccions dels quatre sepulcres. La primera podria estar a punt en menys d’un any, segons va explicar dijous passat. Seria el sepulcre més petit pertanyent a Àlvar, vescomte d’Àger i germà d’Ermengol X.

Cecília de Foix és en un sepulcre doble.

Cecília de Foix és en un sepulcre doble.ITMAR FABREGAT

Cecília de Foix és en un sepulcre doble.

Cecília de Foix és en un sepulcre doble.ITMAR FABREGAT

Cecília de Foix és en un sepulcre doble.

Cecília de Foix és en un sepulcre doble.ITMAR FABREGAT

tracking