SEGRE

PREMIS CULTURA

Premis Nacionals reivindicatius

El poeta Jordi Pàmias i el Centre de Titelles de Lleida reben els seus guardons || El president Quim Torra lamenta l’absència de figures del procés a la gala celebrada ahir a Badalona

El president de la Generalitat, Quim Torra.

Quim Torra participarà en la marxa per rebre els presos independentistesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Teatre Zorrilla de Badalona va acollir ahir l’entrega dels Premis Nacionals de Cultura 2018, on la reivindicació política va estar a l’ordre del dia. El president de la Generalitat Quim Torra va expressar, al seu discurs, el seu descontentament davant de l’absència de personalitats polítiques i socials vinculades al procés. “Avui hauria d’haver estat una altra persona qui entregués aquests premis. Avui ens falta el president Carles Puigdemont”, va manifestar seguit d’un “esperem i desitgem la seua llibertat immediatament” després de parlar d’altres de presos i exiliats.

Torra també va expressar que era “feliç” d’estar “envoltat de talent i cultura”. La cultura catalana també es va reivindicar i recordar durant l’acte, ja que es van anar citant figures com Maria Aurèlia Campany o Pompeu Fabra. El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) va anunciar el passat 15 de maig els deu premiats amb la màxima distinció del país en l’àmbit cultural, entre els quals es trobaven el poeta de Guissona Jordi Pàmias, a qui va entregar el premi la consellera de Cultura, Laura Borràs, i el Centre de Titelles de Lleida, capitanejat per Oriol Ferré i Elisabet Vallvé, que van rebre l’estatueta de Carles Duarte, president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts. La resta van ser les fundacions Pau Casals (Vendrell), Festes Majors de Gràcia (Barcelona), l’escriptor Valentí Puig, els directors d’escena Josep Anton Codina i Albert Vidal, l’artista visual Fina Miralles, l’il·lusionista Hausson (Jesús Julve) i el magazín digital Catorze, dirigit per l’escriptora i periodista Eva Piquer. Segons el CoNCA, els deu guardonats destaquen per la seua singular influència en disciplines com la literatura, el periodisme i les arts visuals i escèniques.

L’òrgan de la Generalitat també va comentar que unes trajectòries sòlides, el talent i la creativitat també conflueixen en els sis creadors i les quatre entitats premiades. L’entrega de premis estava prevista per al 29 de juny, però a causa de problemes d’agenda de les institucions participants la data es va canviar a ahir 12 de juliol. La gala va ser presentada pels actors Lluís Marco i Marta Marco, pare i filla de Badalona, i va comptar amb la música i les actuacions de diversos artistes i col·lectius de la ciutat.

tracking