SEGRE

HISTÒRIA INAUGURACIÓ

Sort reviu l'evasió jueva del nazisme

Amb l’exposició itinerant ‘Perseguits i salvats’, del projecte de memòria històrica de la Diputació || Fins a final d’agost a l’Oficina Comarcal de Turisme del Sobirà

Inauguració ahir a l’Oficina Comarcal de Turisme de Sort de l’exposició ‘Perseguits i salvats’.

Inauguració ahir a l’Oficina Comarcal de Turisme de Sort de l’exposició ‘Perseguits i salvats’.ÍTACA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Oficina Comarcal de Turisme del Pallars Sobirà a Sort va inaugurar ahir l’exposició itinerant Perseguits i Salvats. No volien que existíssim, que recorda el pas de milers de jueus que van fugir del nazisme durant la II Guerra Mundial creuant el Pirineu. La mostra, que podrà visitar-se fins a final d’agost, forma part del projecte del mateix títol impulsat per la Diputació de Lleida de recuperació de la memòria històrica centrada en les rutes d’evasió dels jueus a través del Pirineu de Lleida.

El president de la corporació, Joan Reñé, va destacar en l’acte inaugural que Perseguits i salvats “posa de relleu la solidaritat entre els pobles per sobre de la barbàrie, i que és, per damunt de tot, un projecte humà i moral que recorda aquelles persones que van poder salvar les seues vides gràcies a l’actitud de tota aquella gent senzilla del Pirineu que, com en el cas de Sort, van arriscar les seues pròpies vides i les de les seues famílies per ajudar els que fugien de la persecució del nazisme, i que ho van fer sense esperar res a canvi”.

Aquesta exposició va poder visitar-se el mes passat a l’Espace du Judaisme a Tolosa i està previst que viatgi a Tel-Aviv, a Israel, al desembre. La inauguració va comptar també amb la presència de l’alcalde de Sort, Raimon Monterde; el president del consell del Sobirà, Carlos Isús; i diversos alcaldes i regidors de la comarca.

El projecte Perseguits i salvats també ha permès recuperar i senyalitzar quatre rutes d’evasió per les quals van passar els refugiats jueus, que transcorren per les comarques de la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya.

tracking