SEGRE

LITERATURA HISTÒRIA

Anna Frank, de Lleida a Basilea

El fons que guarda la documentació de la nena jueva que va escriure el ‘Diari’ sobre l’Holocaust més llegit del món adquireix un exemplar que es trobava en una llibreria de la ciutat || Probablement serà el primer en català que pot veure’s a l’equipament suís

Estefania Reñé va comprar el volum en català al mercat dels Encants de Barcelona i el tenia a la seua llibreria de Lleida.

Estefania Reñé va comprar el volum en català al mercat dels Encants de Barcelona i el tenia a la seua llibreria de Lleida.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Si existeix un títol sobre l’Holocaust del qual ha sentit parlar tothom, aquest és, sens dubte, el colpidor Diari d’Anna Frank . Una edició en català d’aquest llibre que fins ara era a la llibreria La Sabateria de Lleida va viatjar el 6 de juliol des de la capital de Ponent fins a Basilea. Aquest exemplar lleidatà s’exposarà a l’edifici que acull el Fons d’Anna Frank, a la ciutat suïssa, que concentra el major nombre de museus del país (una quarantena). Aquest Diari d’Anna Frank és un volum d’Editorial Selecta del 1959 en el qual es pot llegir una nota d’Otto Frank (el pare de la nena jueva autora del diari sobre l’Holocaust més llegit del món) autoritzant-ne la publicació. El llibre es convertirà, probablement, en la primera edició en català del fons helvètic.

El periple d’aquest volum és una història curiosa plena de casualitats de la destinació. Estefania Reñé va tenir la “valentia” d’obrir fa ara poc més d’un any una llibreria de segona mà en ple Centre Històric de Lleida. La va anomenar La Sabateria en honor al negoci d’un home a qui cada dia veia aixecar la persiana de la sabateria quan ella es dirigia a la seua antiga feina.

En aquesta llibreria hi ha un espai dedicat a aquells llibres que signifiquen alguna cosa per a ella, per la qual cosa, en principi, o no estan a la venda o ho estan en circumstàncies especials. I precisament en aquestes prestatgeries hi havia el seu Diari d’Anna Frank. Es resistia a desprendre-se’n. L’havia trobat el febrer del 2017 passejant pel mercat dels Encants de Barcelona, on adquireix molts dels seus títols.

A l’obrir-lo per fullejar-lo, li va sortir una data clau per a ella: 19 d’abril. Era el dia del naixement del seu fill. Així que no va dubtar a quedar-se’l. I des que va obrir el local, el Diari era en aquest espai tan singular de La Sabateria. L’atzar, o el destí, va voler que fa escasses setmanes una responsable del Fons d’Anna Frank de Basilea llegís un reportatge sobre el local publicat pel dominical de SEGRE, Lectura, en el qual s’apuntava aquesta anècdota. Com aquell qui res, es va posar en contacte amb Estefania Reñé i li va proposar comprar el llibre. Per a la lleidatana va ser una agradable sorpresa. No va dubtar a acceptar. “Era com si, en certa manera, es tanqués un cercle”, va explicar il·lusionada a SEGRE. Ara el llibre ha viatjat a Basilea i ben aviat s’exposarà.

“Crec que serà el primer exemplar que tenen en català, perquè quan li vaig exposar que estava en aquest idioma, ella em va respondre que era perfecte, perquè així disposarien d’un volum en llengua catalana”, va explicar. A més, el fons també s’ha quedat procedent de La Sabateria un altre exemplar de l’editorial Plaza & Janés del 1959 en castellà, encara que aquest ja és més corrent.

El Fons d’Anna Frank de Basilea acull milers de documents que pertanyen a Otto Frank. La jove també és recordada a Amsterdam, on la Casa d’Anna Frank (en la qual va viure) s’ha convertit des del 1960 en un freqüentat museu.

‘La casa del darrere’, la colpidora història feta best-seller El Diari d’Anna Frank és l’edició dels diaris personals escrits per Anne Frank entre el juny del 1942 i l’agost del 1944, dels quals s’han conservat tres quaderns. Relata la seua història com a adolescent i els dos anys que va estar amagada dels nazis a Amsterdam, amb la família, durant la II Guerra Mundial. Anne Frank va nàixer el 12 de juny del 1929 a Alemanya però amb l’auge del nazisme la família, jueva, se’n va anar a Amsterdam. Al fracassar l’intent de la família de fugir als EUA, es van amagar a la casa del darrere de l’empresa del pare d’Anne, Otto. Allà va escriure les seues vivències fins que van ser descoberts. Dels vuit amagats, només el pare va sobreviure. Anne volia refer els textos per convertir-los en una novel·la i titular-la La casa del darrere.

Estefania Reñé va comprar el volum en català al mercat dels Encants de Barcelona i el tenia a la seua llibreria de Lleida.

Estefania Reñé va comprar el volum en català al mercat dels Encants de Barcelona i el tenia a la seua llibreria de Lleida.LLEONARD DELSHAMS

tracking