SEGRE

PROJECTES PLANIFICACIÓ CULTURAL

Biblioteques i estudis artístics, entre les prioritats de Lleida

Presenten al sector cultural el Pla Estratègic de Cultura encarregat per la Paeria

Un moment de la presentació del pla, a la qual va assistir públic del sector cultural de la ciutat.

Un moment de la presentació del pla, a la qual va assistir públic del sector cultural de la ciutat.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Crear un pla de biblioteques, empoderar els centres cívics perquè programin actes culturals, potenciar un clúster de teatre infantil que pivoti al voltant del Centre de Titelles de Lleida, fer el mateix amb el sector audiovisual a través del Centre Experimental de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals de Catalunya (CECAAC) que es troba al Magical Media, revisar el Pla de Museus, atreure el públic jove i crear estratègies de promoció de públics (de totes les edats), impulsar la formació artística superior o potenciar la creació local emergent.

Aquestes són algunes de les propostes del Pla Estratègic de Cultura a Lleida que va proposar ahir Xavier Pina, director de l’empresa ICC Consultors Culturals, després d’analitzar la realitat del sector cultural a Lleida (vegeu el desglossament). El pla va ser presentat ahir a la regidoria de Cultura davant d’una nombrosa representació del sector cultural de Lleida. L’alcalde, Àngel Ros, va recordar que aquesta era la segona vegada que la Paeria s’embarcava en un projecte d’aquestes característiques després del procés de participació que va impulsar Jaume Magre en els inicis dels anys 80. Precisament d’allà va sortir la necessitat de potenciar estudis artístics a la ciutat. Ara aquests estudis estan consolidats a Lleida, amb l’Aula Municipal de Teatre i l’Escola d’Art Leandre Cristòfol.

El següent pas, doncs, i que ja preveu el pla, seria impulsar la formació artística superior. Ros i l’edil de Cultura, Montse Parra, van explicar que ara s’hauran d’establir prioritats i dotar-les de pressupost anualment en la mesura possible per, pas a pas, implementar-lo. El pla, sufragat per la Paeria (vegeu el desglossament), constata que Lleida destina recursos públics en la línia de ciutats similars. L’alcalde ho va xifrar en més del 4,5% del pressupost, prop del 5% recomanat, cosa que en xifres absolutes suposa al voltant de 7 milions d’euros. Hi han participat unes 200 persones.

En reunions prèvies, el sector va alertar de falta de públic jove L’empresa barcelonina ICC Consultors Culturals SL va guanyar el concurs de licitació del servei d’un pla estratègic de cultura per a la ciutat de Lleida que va convocar la Paeria el desembre del 2016 amb un pressupost de 17.300 euros sense IVA (21.175 € amb IVA). El març del 2017, l’empresa, amb el seu director, Xavier Fina, es va presentar davant de les entitats i agents culturals de la ciutat per explicar com elaborarien el pla i citar-los a futurs contactes ja que la seua intenció era elaborar l’anàlisi de la situació de la ciutat i plantejar les seues possibles millores escoltant el sector. El gener del 2018 va tenir lloc una d’aquestes reunions. Allà es va alertar de la falta de públic jove en les activitats programades i en l’àmbit de la creació, així com de la necessitat de promoure la música en viu. El pla havia d’estar a punt en set mesos, tot i que finalment la seua elaboració es va allargar.

tracking