SEGRE

PATRIMONI ARQUEOLOGIA

Ciutadilla consolida les restes de l'antic convent dominic

L’ajuntament busca fons per fer visitable l’abadia dominica del Roser

Imatge de les restes del convent dominic del Roser, a la localitat de Ciutadilla (Urgell).

Imatge de les restes del convent dominic del Roser, a la localitat de Ciutadilla (Urgell).SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Ciutadilla ha finalitzat la segona actuació arqueològica a l’antic convent dominic del Roser, que data del segle XVI i que ha permès consolidar-ne les restes. Ara, el consistori busca fons amb caràcter urgent per a una tercera fase amb què protegir els fonaments de l’aigua de la pluja i fer visitables les restes. L’alcalde, Òscar Martínez, va explicar ahir que l’actuació portada a terme en els últims quatre mesos s’ha centrat a netejar i consolidar la nau principal de l’edifici i les dos capelles laterals i recuperar una petita cripta subterrània i les escales d’accés.

També s’han recuperat diferents elements escultòrics i ornamentals en bon estat de conservació. Entre aquests, hi ha sis claus de volta amb una heràldica molt treballada. La intervenció arqueològica ha comptat amb un pressupost de 21.000 euros, finançat per l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i fons propis de l’ajuntament, anant a càrrec d’Arqueòlegs.cat i Construccions Muñarch. El primer edil va destacar la importància de recuperar aquest element patrimonial. Segons Martínez, “la història del convent del Roser està totalment lligada a la del castell i del poble, de manera que és un actiu més del patrimoni de Ciutadilla i de la Vall del Corb, definint a la perfecció la influència i el poder del territori al segle XVI”. La primera fase arqueològica en les restes de l’antic convent es va dur a terme durant l’any 2015.

L’alcalde va explicar que van fer “una petita prospecció que va mostrar que hi havia més elements d’interès patrimonial dels que teníem constància, ja que es trobava en ruïnes i cobert de vegetació”. El convent dominic del Roser va ser fundat per Gispert de Guimerà i es va construir entre el 1582 i el 1587. Després de la desamortització, va quedar abandonat i el 1845 va ser arrendat com un hostal.

A finals del segle XIX ja es trobava en molt mal estat. Als anys 30 del segle XX es va enfonsar la nau principal del convent, que va ser espoliat passat un temps. El 1956 es van retirar algunes pedres, utilitzades per reconstruir el campanar de l’església de Sarral, i la portada original es va portar a Reus. Aquesta ara s’exposa a l’Institut Gabriel Ferrater i Soler. Del convent del Roser de Ciutadilla és procedent també el sepulcre de Gispert de Guimerà, dipositat al MNAC.

tracking