SEGRE

LLENGUA EXPOSICIONS

La tasca de Fabra a l'Institut d'Estudis Catalans, en una mostra

En els 150 anys del naixement del lingüista

Pompeu Fabra i el català 3.0

Pompeu Fabra i el català 3.0SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Barcelona va acollir ahir la inauguració de l’exposició Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans, oberta a la seu de la institució del 24 al 27 de juliol i del 20 al 31 d’agost en horari de matí (10 h a 14 h). A partir del 3 de setembre, la mostra podrà visitar-se de 10 a 19 hores. Amb aquesta mostra, l’IEC se suma als actes de l’Any Fabra amb el qual se celebra el 150 aniversari del naixement del lingüista i filòleg català, a banda del centenari de la publicació de la Gramàtica Catalana, obra de la qual va ser autor. L’exposició pretén mostrar la relació de Fabra amb l’IEC, institució que va presidir del 1917 al 1939, mitjançant 14.000 fitxers manuscrits pel lingüista i destinats a l’elaboració del Diccionari general de la llengua catalana, publicat el 1932.

També deixa constància d’actes en què va participar durant el seu càrrec com a president, així com llocs on va escriure les seues obres, homenatges i reconeixements que se li van tributar durant la seua estada a la institució. La mostra dedica un apartat a les Obres completes (2005-2013) del lingüista, publicades sota la direcció de l’humanista Jordi Mir i del doctor en filologia catalana Joan Solà, nascut a Bell-lloc i ja mort (2010).

Es mostren les obres completes de Fabra, dirigides pel lleidatà Joan Solà i Jordi Mir

En l’edició han col·laborat trenta especialistes, la Universitat Pompeu Fabra i la Generalitat de Catalunya. La inauguració va ser encapçalada pel president de la Generalitat, Quim Torra, que va manifestar la gran importància del filòleg per a les lletres i la cultura catalanes i va reivindicar la seua figura. En les seues pròpies paraules, Pompeu Fabra “representa els conceptes de llibertat, cultura i talent” amb els quals el govern català vol “impulsar” les “bases del nou país republicà”.

tracking