SEGRE

Troben una fotografia inèdita de García Lorca al costat de Margarita Xirgu a Barcelona

Es trobava "mal catalogada" a l’Arxiu Nacional de Catalunya

Fotografia facilitada pel Departament de Cultura de la Generalitat del poeta Federico García Lorca al costat de l'actriu Margarita Xirgu i el dramaturg Cipriano Rivas Cherif, realitzada per Josep Brangulí el 1935 a Barcelona, que ha estat trobada

Troben una fotografia inèdita de García Lorca al costat de Margarita Xirgu a BarcelonaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una fotografia inèdita del poeta Federico García Lorca al costat de l’actriu Margarita Xirgu i el dramaturg Cipriano Rivas Cherif, realitzada per Josep Brangulí el 1935 a Barcelona, ha estat trobada "mal catalogada" a l’Arxiu Nacional de Catalunya pel fotoeditor i investigador Joaquín Gasca.

En declaracions a Efe, Gasca, excomissari de "Tot Centelles", ha explicat que porta anys buscant imatges de Lorca que hagin pogut quedar descatalogades o perdudes en arxius de tot Espanya i ara ha trobat "aquest tresor, un retrat inèdit de fa 82 anys, de Brangulí, mal catalogat, perquè a la fitxa s’indica que és de 1931, però és de 1935". A més, lamenta que en la descripció de la imatge que hi ha a la fitxa de l’arxiu català se citi només Margarita Xirgu a Ràdio Associació de Catalunya, sense identificar els seus dos acompanyants.

Joaquim Gasca remarca que és una fotografia presa a començaments d’octubre de 1935 a la seu de l’emissora de ràdio, amb Xirgu sostenint un ram de flors, entre Federico García Lorca i un somrient Rivas Cherif.

El també gestor cultural defensa, aportant diferents retalls de diaris com La Vanguardia o La Publicitat i un estudi de Diana Sanz Roig, de la Universitat de Barcelona, que Lorca i Xirgu van arribar a la ciutat comtal per debutar al teatre Barcelona amb una nova versió de "La dama boba", de Lope de Vega, el 9 de setembre de 1935.

L’estudiosa Antonina Rodrigo va deixar escrit: "Autor i intèrpret viuran una llarga temporada a la ciutat. En el programa, l’estrena de 'Yerma' i de 'La Senyora Rosita la soltera o el llenguatge de les flors". Una altra obra que es va presentar va ser "Fuenteovejuna", amb escenari de Sigrifo Burmann, primer al teatre Barcelona i, posteriorment, al teatre Olympia, el 23 d’octubre de 1935 "en benefici dels presos polítics".

En aquesta funció, segons les cròniques periodístiques, l’acte va rebre l’adhesió de polítics de l’època com Lluís Companys, Joan Lluhí, Joan Comorera, Ventura Gassol o el mateix Manuel Azaña. Així mateix, al novembre la companyia de Xirgu va representar, amb direcció artística de Rivas Cherif, "Bodas de sangre", que ja s’havia estrenat a la capital catalana el 31 de maig de 1933 al teatre Poliorama. D’altra banda, el 9 d’octubre de 1935, segons la ressenya de La Publicitat, Federico García Lorca i Margarita Xirgu van participar en un recital a la Residència d’Estudiants de Barcelona sobre "Romancero gitano".

L’acte, organitzat per l’Escola d’Infermeres de la Generalitat, va omplir completament el saló de sessions, on Lorca va rememorar els seus temps d’estudiant a la Residència de Madrid i "es va referir als conferenciants latosos dels quals va explicar unes quantes divertides anècdotes".

De la seua obra "Romancero gitano" va dir que era "la més representativa i que constituïa un veritable retaule d’Andalusia, però advertint que, pel mateix, era un llibre antipintoresc, antifolklòric i antiflamenc". Amb "grans aplaudiments" va ser rebut que recités algunes de les composicions del poemari, com també va fer, a continuació, Margarita Xirgu.

Joaquín Gasca, que no és la primera vegada que es mostra crític amb el treball de l’Arxiu Nacional de Catalunya, ha demanat que cataloguin una mica millor les seues imatges, perquè en aquest cas ometen que qui està al costat de Xirgu són García Lorca i Rivas Cherif i la daten el 1931, quan és una fotografia que es va realitzar a començaments d’octubre de 1935".

tracking