SEGRE

PATRIMONI EQUIPAMENTS

Inauguració un any després

El president Torra estrenarà la farmàcia museïtzada de Vallbona l’1 de setembre || L’acte es va ajornar fins al 2018 arran dels atacs a Barcelona i Cambrils

Una vista de la museïtzació de la farmàcia històrica del monestir de Vallbona de les Monges.

Una vista de la museïtzació de la farmàcia històrica del monestir de Vallbona de les Monges.A.E.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un dels tresors més ben guardats del monestir cistercenc de Vallbona de les Monges és la seua farmàcia, amb tota mena d’elements, productes i estris, la majoria del segle XVIII. Després de molts anys per aconseguir finançament per a la restauració i museïtzació, a finals de juliol de l’any passat es va obrir al públic gràcies a una inversió de més de mig milió d’euros de l’Obra Social La Caixa.

Tanmateix, la inauguració oficial d’aquest nou equipament museístic, prevista per al 19 d’agost de l’estiu passat amb la presència dels llavors president Carles Puigdemont i conseller de Cultura Lluís Puig, es va veure tràgicament truncada pels atemptats a Barcelona i Cambrils del dia anterior, el 17 d’agost, dels quals la setmana passada es va complir precisament un any.

Posteriorment, la situació política a Catalunya –referèndum, intervenció estatal amb el 155, eleccions...– no va ajudar a establir agendes i es va anar ajornant l’estrena oficial d’aquesta joia de Vallbona, fins ara.

L’alcalde d’aquesta localitat de l’Urgell, Ramon Bergadà, va confirmar ahir que l’acte inaugural d’aquesta apotecaria d’orígens medievals se celebrarà el pròxim 1 de setembre a la tarda, amb la presència també del president de la Generalitat, en aquest cas Quim Torra, i la nova consellera de Cultura, Laura Borràs.

Les monges de Vallbona es van ocupar de la farmàcia des de la fundació del monestir, al segle XII, fins al XVI, quan després del Concili de Trento va passar a ser regentada per apotecaris fins al XIX, quan va tancar les portes.

Ara, l’antic dormitori de les monges s’ha convertit en un espai visitable amb gerros, balances, llibres, morters i una singular col·lecció de cinquanta pots de ceràmica decorada, amb el nom dels productes medicinals, i l’armari que els contenia, així com una sèrie de caixes de fusta policromada. La visita es completa amb un màping amb personatges virtuals i un vídeo.

tracking