SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA

Isona recupera els seus safarejos

Projecte a la localitat del Jussà per restaurar aquests espais i crear un itinerari per donar-los a conèixer turísticament || El Centre d’Estudis n’ha comptabilitzat dotze als nuclis del municipi

Imatge del safareig d’Isona presa fa dècades.

Imatge del safareig d’Isona presa fa dècades.ARXIU CENTRE D’ESTUDIS D’ISONA I CONCA DELLÀ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Recuperar els nombrosos safarejos públics del terme municipal d’Isona i Conca Dellà, restaurar-los i dissenyar un ruta turística per donar-los a conèixer és l’objectiu del projecte que acaba de posar en marxa el Centre d’Estudis d’aquesta localitat del Pallars Jussà, en col·laboració amb l’ajuntament.

En total, els impulsors ja n’ha comptabilitzat una dotzena entre els 14 nuclis agregats del terme municipal, alguns dels quals tenen més d’un segle d’antiguitat. A més, tant a Isona com a Figuerola han descobert dos safarejos, el públic com a tal i el destinat a la roba de les persones malaltes i dels morts.

“Creiem que és interessant donar-los a conèixer, de la mateixa manera que s’han fet rutes amb vestigis de la Guerra Civil. No crec que hi hagi un municipi que tingui tants dipòsits públics en els quals els veïns es reunien per tal de rentar la roba.

I alguns s’estan degradant”, explica Susanna Solans, presidenta del Centre d’Estudis d’Isona i Conca Dellà. I és que a partir dels anys 70, amb l’aparició de les primeres rentadores domèstiques, aquests espais públics van anar caient en desús gradualment i, actualment, la majoria estan en un important estat de deteriorament o bé ja han desaparegut.

Per evitar que això ocorri en aquestes poblacions del Pallars Jussà, la primera de les actuacions del projecte tindrà lloc aquest mateix hivern i se centrarà a recuperar el safareig del municipi d’Isona, que actualment es troba en un avançat estat d’abandonament.

Entre altres accions, també se sanejaran i s’impermeabilitzaran les parets interiors del dipòsit; es repararan les escales d’accés i també se substituirà la coberta. El projecte, de l’arquitecte Antoni Sánchez, es va presentar dissabte passat a Isona, lloc en què desenes de persones es van reunir al voltant del safareig per descobrir els detalls de la iniciativa en un espectacle amb l’escriptora Rosa Vendrell.

L’objectiu és, una vegada acabats els treballs en el d’Isona (amb aportacions del Centre d’Estudis, de l’ajuntament del municipi i ajuts derivats de la declaració de Bé d’Interès Local), continuar la recuperació amb els safarejos de nuclis com els que es troben a Figuerola d’Orcau, a Conques, Sant Romà, Biscarri, Siall o Covet.

Massiva rentada popular a Agramunt Els antics safarejos d’Agramunt es van omplir ahir d’aigua per recuperar la seua funció. Amb l’activitat Vine a fer safareig, el consistori pretén recordar als grans i explicar als més petits com es rentava la roba antigament així com donar a conèixer les propietats del sabó artesà de la mà de la mestra sabonera de Montgai Maria Àngels Prats, impulsora de la iniciativa.

Imatge del safareig d’Isona presa fa dècades.

Imatge del safareig d’Isona presa fa dècades.ARXIU CENTRE D’ESTUDIS D’ISONA I CONCA DELLÀ

Imatge del safareig d’Isona presa fa dècades.

Imatge del safareig d’Isona presa fa dècades.ARXIU CENTRE D’ESTUDIS D’ISONA I CONCA DELLÀ

tracking