SEGRE

PATRIMONI LITIGI

Aragó fixa ara una cita amb el ministre per l’art de Sixena

Després de les paraules de Guirao recolzant que les pintures segueixin al MNAC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de Cultura del Govern d’Aragó, Mayte Pérez, es reunirà “pròximament” amb el ministre de Cultura, José Guirao, segons va anunciar ahir el diputat autonòmic i secretari general del PSOE d’Aragó, Darío Villagrasa, que va assenyalar que en aquesta trobada es podran emetre “tota mena de judicis” sobre assumptes com els béns artístics del monestir de Sixena. Villagrasa va sortir així al pas per respondre poques hores després a les crítiques de la portaveu parlamentària de Ciutadans Aragó, Susana Gaspar, que va atribuir ahir als “pagaments i hipoteques” del PSOE amb “els seus socis independentistes i populistes” la proposta que el ministre Guirao va comentar dijous a Barcelona de mantenir les pintures murals de Sixena al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) fins que hi hagi una resolució judicial definitiva.

Villagrasa va recordar que el PSOE d’Aragó i l’executiu regional sempre han defensat la propietat aragonesa d’aquestes obres per exposar-les al cenobi i va titllar els dirigents de Ciutadans de “còmplices actius” amb el govern central de Mariano Rajoy quan va aplicar l’article 155 i el llavors ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, no va prendre “cap tipus de decisió” per entregar a Aragó els béns de Sixena, “per la qual cosa van ser les forces de seguretat les que els van tornar, a iniciativa de la jutge”, en al·lusió a les peces que es van traslladar el desembre des del Museu de Lleida.

Per la seua part, la portaveu de Cs Aragó va exigir al ministre de Cultura que sigui “imparcial” i va opinar que Guirao va realitzar aquestes declaracions per “desconeixement i falta d’informació” sobre la situació del monestir i l’estat dels béns que ja han estat traslladats des del Museu de Lleida i el MNAC. Gaspar va destacar la “tebiesa” ara del Govern d’Aragó (del mateix color polític que el de la Moncloa) i va anunciar que preguntarà en sessió plenària de les Corts aragonesa a la consellera de Cultura si ha sol·licitat de manera formal a Guirao que rectifiqui les seues declaracions.

D’altra banda, l’alcalde de Vilanova de Sixena, Ildefonso Salillas, va afirmar ahir que el monestir “està preparat” per rebre i conservar en bones condicions les pintures murals del MNAC. “Aquestes pintures han patit més a Catalunya els últims anys que durant els segles que van estar a Sixena”, va assegurar Salillas.

tracking