SEGRE

CINE FESTIVAL

El Mostremp premia dos curts sobre les fosses i la Guerra Civil

‘Areka’, de la basca Begoña Vicario, i ‘Cunetas’, de Pau Teixidor

Foto final amb premiats i organitzadors, ahir a la gala de clausura del Festival Mostremp.

Foto final amb premiats i organitzadors, ahir a la gala de clausura del Festival Mostremp.JORDI URIACH

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos curtmetratges sobre la memòria històrica, la Guerra Civil, les fosses comunes i els desapareguts en la contesa es van emportar ahir els dos principals premis de la setena edició del festival de cine rural Mostremp. A més, els dos films amb idèntic títol encara que en idioma diferent: Areka, de la cineasta basca Begoña Vicario, va guanyar el premi del jurat, dotat amb 2.000 euros; i Cunetas, del català Pau Teixidor, es va emportar el del públic, de 1.000 euros.

Vicario, que va enviar un vídeo d’agraïment al festival pel guardó, és professora de Belles Arts a la Universitat del País Basc i especialista en cine d’animació. De fet, Areka és un curt d’uns 7 minuts realitzat en aquesta tècnica, amb el qual l’autora retrata la repressió franquista i l’oportunitat de recuperar la memòria històrica amb l’actual obertura de fosses. Per la seua part, Cunetas és un curtmetratge de 15 minuts que naix de la necessitat de contar una altra història sobre la Guerra Civil, sobre els desapareguts del franquisme, però des d’una perspectiva genèrica poc habitual: el terror històric.

La resolució es va donar a conèixer durant la sessió de clausura del festival, a l’espai cultural La Lira de Tremp. D’altra banda, Marta Begué es va emportar els 500 euros del premi de la secció Pallars & Ribagorça pel curtmetratge Hora Blava, mentre que Ferran Castells (per Blanca) i Gaia Iglesias (per Qualsevol dia de la teva vida) van rebre ex aequo el premi juvenil Víctor del Val.

tracking