SEGRE

ART CULTURA POPULAR

Guinovart ja té el seu capgròs

Agramunt presentarà diumenge aquest nou element del seu patrimoni festiu || Homenatge de la capital del Sió a l’artista als deu anys de la seua mort

L’artista de Guissona Agnès Pla, al taller donant els últims retocs al capgròs de Guinovart.

L’artista de Guissona Agnès Pla, al taller donant els últims retocs al capgròs de Guinovart.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament d’Agramunt, en un acord amb la Fundació Espai Guinovart, ha dedicat un capgròs a l’artista Josep Guinovart, en el marc dels actes del desè aniversari de la seua mort, que se celebren des del desembre. El nou capgròs l’ha creat l’artista de Guissona Agnès Pla i lluirà una indumentària de la també artista, en aquest cas d’Agramunt, Serafina Balasch, que s’ha inspirat en una obra de Guinovart. Aquest nou element del patrimoni festiu de la capital del Sió es presentarà en societat diumenge que ve coincidint amb la festa major.

La regidora de Cultura, Dolors Ricart, va recordar que es tracta d’un projecte que va posar sobre la taula l’artista de Puigverd d’Agramunt Ramon Guixé, fa quinze anys i que ara han decidit recuperar. Ricart va destacar que el nou capgròs desfilarà amb la resta de capgrossos de la localitat amb l’objectiu de fer habitual aquesta figura entre els veïns, sobretot els més petits. A més, estarà a disposició de la Fundació Espai Guinovart per a tots els actes.

L’artista Agnès Pla va explicar a SEGRE que el seu objectiu ha estat recuperar de forma fidel l’expressió característica de Guinovart: “Es tracta de trobar-ne l’expressió natural, que no sembli un ninot.” Va optar per una textura tosca, que és “la que anava amb la seua personalitat”, i va afegir que la part més complicada va ser modelar el cabell.

La creadora de la figura, l’artista Agnès Pla, ha buscat l’expressió més natural de Guinovart

Les mans d’Agnès Pla han modelat nombroses figures conegudes del territori, com els quatre nans de Tàrrega (Guixanet, Rosalia, Guantxo i Pio); una escultura del Mag Lari a petició del mateix artista; la del creador de la Bacanal de Guissona, Miquel Parramon, i també dos veïns altruistes de Concabella, Montserrat Cirera i Josep M. Tomàs. A la Segarra i l’Urgell sol ser habitual immortalitzar personatges destacats mitjançant figures festives, com és el cas de Manuel de Pedrolo, de la mà de Xavi Badia, o de l’historiador Jaume Coberó, realitzat a la factoria Casserres de Solsona.

A Agramunt també es van crear altres personatges populars en forma de caparrons: Victorino Puebla i Bepeta Manetes el 2015, i Angelina San Agustín Bernaus i Jaume Brils l’any 2016.

tracking