SEGRE

LITERATURA NOVETAT

Emili Bayo: "No hi ha ni bons ni dolents"

El lleidatà Emili Bayo publica ‘Més que ràbia’, novel·la negra ambientada en la Catalunya del procés || Una història sobre la “falta de moralitat actual”

L’escriptor lleidatà Emili Bayo amb la seua nova novel·la, ‘Més que ràbia’, que va sortir ahir al mercat.

L’escriptor lleidatà Emili Bayo amb la seua nova novel·la, ‘Més que ràbia’, que va sortir ahir al mercat.ITMAR FABREGAT

Creat:

Actualitzat:

Tres anys després de l’èxit de Puta pasta, l’escriptor lleidatà Emili Bayo torna a la novel·la negra amb Més que ràbia (Llibres del Delicte), obra que va arribar ahir a les llibreries. Ambientada en l’actual Catalunya del procés i amb una cridanera portada groga, Bayo va advertir d’entrada que “no és una novel·la sobre el procés –el color de la portada és cosa de l’editorial–, però està ambientada en el món en el qual visc, que és el que més m’interessa, i per això no puc ignorar tot el que passa a Catalunya”. Bayo va explicar ahir a SEGRE que “no parlo de la situació política perquè el gran perill d’una novel·la sobre l’actualitat és que les circumstàncies canvien molt ràpidament”. L’autor va definir la seua nova història com “una mirada polièdrica sobre la societat actual” perquè la novel·la compta amb fins a onze narradors diferents, que aporten les seues pròpies visions i punts de vista entorn de la trama. Una història sobre una revenja que arranca quan l’assassinat del germà d’una diputada al Parlament i líder del moviment independentista, i la desaparició de la seua cunyada, provoquen una investigació policial que atreu els focus dels principals mitjans de comunicació del país. Més que ràbia és, de fet, “una novel·la sobre la falta de moralitat actual, sobre el fet que ja no ens resulta gens estrany que la gent traeixi els seus principis”, va assenyalar l’autor, posant com a exemple alguns dels seus personatges: “Des d’una líder independentista capaç d’arriscar la carrera d’un policia per una investigació fins a un policia que ajuda una assassina per salvar el seu lloc de treball.” Així, Bayo creu que “hi ha pocs personatges purs, ni bons ni dolents; tots tenim un costat fosc i criticable”.

Encara que per a èxit també el de la narració juvenil Premonicions (2013), que ja va per la sisena edició. Dilluns que ve presentarà la seua nova novel·la en el marc de la Setmana del Llibre en Català a Barcelona i el dia 2 d’octubre, a Lleida.

Autor en català i castellà, amb obra també per a adolescents

Encara que la majoria de les obres les ha escrit en català, Bayo va debutar l’any passat amb èxit també en castellà amb la novel·la Tan tuyo como tu muerte. De fet, “ja tinc molt avançada la continuació d’aquesta obra”, va confirmar ahir.

tracking