SEGRE

POLÍTICA CULTURAL FOLKLORE

‘La Galop’ reviu a Balaguer

Recuperen una dansa tradicional que es ballava antigament a la Fira dels Enamorats || S’estrenarà el dia 16 dins dels actes de la festa Harpia

Taller organitzat dijous passat per assajar els passos de la dansa ‘La Galop de Balaguer’.

Taller organitzat dijous passat per assajar els passos de la dansa ‘La Galop de Balaguer’.AYUNTAMIENTO DE BALAGUER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El diumenge 16 de setembre i en el marc de la festa Harpia, Balaguer recuperarà una dansa tradicional denominada La Galop de Balaguer, que figura al Costumari Català de Joan Amades. Segons el reconegut estudiós del folklore català, aquesta dansa es ballava antigament a la denominada Fira dels Enamorats que se celebrava al setembre a la capital de la Noguera, una fira ramadera que era famosa en l’època per la quantitat de matrimonis que es pactaven entre les famílies que acudien a l’esdeveniment.

Així, les noves parelles tenien un primer contacte públic a través d’aquesta dansa, sota l’estricta supervisió dels pares o tutors. L’àrea de Cultura de l’ajuntament de Balaguer segueix una línia estratègica de recuperació d’elements tradicionals i festius de la ciutat que singularitzen les festes i les doten de característiques identitàries específiques.

A la fira ramadera de setembre, la Fira dels Enamorats, es pactaven molts matrimonis

La recuperació d’aquesta dansa tradicional es du a terme a través del Museu de la Noguera, l’Escola Municipal de Música i l’Espai de Dansa i Creació La Xemeneia, amb la col·laboració de diverses entitats i associacions de Balaguer.

L’objectiu final és poder organitzar un ball popular en el qual puguin sumar-se tots els ciutadans que ho desitgin. Per això, l’ajuntament ha organitzat dos tallers, el primer dels quals va tenir lloc dijous passat –el següent tindrà lloc dimecres vinent dia 12 a les 20.00 hores a la plaça del Museu–, per practicar aquesta dansa tradicional i poder aprendre els diferents passos de ball.

També està previst que aquest curs vinent 2018-19 el taller de La Galop de Balaguer s’inclogui en el pla municipal de dinàmica educativa perquè la dansa pugui ensenyar-se també a les escoles de la ciutat.

L’adaptació musical ha estat realitzada per Xavier Pinyol i l’adaptació coreogràfica és obra d’Albert Bonet.

El ball d’estrena de La Galop de Balaguer tindrà lloc el diumenge 16 de setembre a les 13.00 hores a la plaça Mercadal, abans de la celebració del Vermut dels Enamorats, en record d’una de les fires més “romàntiques” de Ponent.

tracking