SEGRE

CULTURA TEATRE

FiraTàrrega tanca la seua millor edició amb la reivindicació de l'espai públic

Xifra rècord de professionals inscrits i un 96% d’ocupació a les obres de pagament

FiraTàrrega s’acomiada el dia de l’Aplec de Sant Eloi, amb els gegants a la plaça Major durant l’actuació d’Orbis.

FiraTàrrega s’acomiada el dia de l’Aplec de Sant Eloi, amb els gegants a la plaça Major durant l’actuació d’Orbis.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

FiraTàrrega va abaixar ahir el teló de la 38a edició amb un balanç molt positiu. L’últim certamen amb Jordi Duran a la direcció artística i Oriol Martí al capdavant de la direcció executiva va tancar amb rècord de professionals inscrits, més d’un miler, i amb el 96% d’assistència a les 122 funcions de pagament programades en quatre dies.

L’espai públic forma part de l’ADN de FiraTàrrega: és el seu hàbitat natural. I és que el certamen és un reflex de la societat, i els artistes necessiten l’espai públic per expressar-se, més encara després de la repressió soferta l’1 d’octubre passat. Així ho va manifestar ahir a la roda de premsa de balanç d’aquesta edició el director executiu del certamen, Oriol Martí: “FiraTàrrega vol i pot estar a l’espai públic, on ens sentim còmodes i que ens fa forts.” En el mateix sentit es va pronunciar el director artístic, Jordi Duran: “L’espai públic té infinites possibilitats i hem volgut atacar-lo, empoderar-lo i respectar-lo.” En aquesta edició s’ha vist clarament potenciat el centre de la ciutat com a lloc d’exhibició, a més d’haver recuperat la plaça del Carme i haver-ho complementat amb la plaça Major i la plaça de les Nacions, així com amb l’increment d’espectacles itinerants com dos de les tres propostes d’Adhok i Peregrinus de Teatre KTO. “El futur passa per insistir amb les arts escèniques de carrer i amb més inversió, recuperar els pressupostos d’abans de la crisi”, va assegurar Duran. La 38a FiraTàrrega, l’última de Duran i Martí al capdavant de la direcció, ha estat una de les més exitoses, amb un increment dels professionals participants, que han arribat a la xifra rècord de 1.013, procedents de trenta-set països dels cinc continents. Els internacionals formaven part de 163 entitats diferents, unes serixanta més que l’any passat. FiraTàrrega ha ocupat al voltant de 12.000 localitats, el 96 per cent de les 122 funcions de pagament. En total eren 227. El càmping va registrar una ocupació d’aproximadament 2.600 persones. Per la seua part, l’alcaldessa, Rosa Maria Perelló, va comparar FiraTàrrega amb l’arribada de l’aigua del Segarra-Garrigues: “Té el futur assegurat i un gran potencial. En aquests moments Tàrrega compta amb una fira referent i seguirem treballant perquè continuï així.”

tracking