SEGRE

PATRIMONI INFORME

L’art en litigi ‘costa’ 7,7 milions d’euros

El Museu de Lleida ha xifrat en aquesta quantitat el valor de les 111 obres que reclama la diòcesi de Barbastre || Segons criteris d’interès cultural, artístic, de conservació, rellevància i raresa

El frontal romànic de Tresserra, l’obra més valorada, en una foto d’arxiu d’una visita guiada.

El frontal romànic de Tresserra, l’obra més valorada, en una foto d’arxiu d’una visita guiada.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El valor de l’art pot ser incalculable però sempre se li pot posar preu. De fet, des que el jutge de Barbastre va admetre a tràmit el mes de març passat la demanda de la diòcesi de Barbastre-Montsó per les 111 obres d’art originàries de parròquies de la Franja, al Museu de Lleida ja fa temps que es preparen. I no només recopilant documentació històrica i proves que acrediten la legitimitat de la col·lecció d’art, sinó també al posar-li preu.

En aquest sentit, un informe del museu ha valorat el preu de les 111 obres d’art del litigi en un total de 7.707.450 euros, segons van explicar ahir a SEGRE fonts coneixedores del cas. Es tracta de la xifra que apareix en un dictamen que ha elaborat el conservador del museu i historiador de l’art Alberto Velasco a instàncies de la direcció del Museu de Lleida i que forma part de la documentació aportada al procés civil per part de l’equip de lletrats que defensa el Consorci del Museu i el bisbat de Lleida.

Segons aquest informe, la peça amb un valor econòmic més elevat és el frontal romànic de Sant Vicenç de Tresserra, de la segona meitat del segle XIII, valorat en 1.200.000 euros. Al podi d’aquest singular rànquing artístic, el segueixen el frontal de Sant Hilari de Buira, de finals del segle XII, valorat en 900.000 euros; i els retaules gòtics de Sant Antoni (de Sixena, primera meitat del segle XV) i de Sant Cristòfol (de Santaliestra, últim quart del segle XV), valorats en 600.000 euros cadascun.

La taula de Sant Joan Baptista de Saidí (1493-1495) i quatre pintures d’un retaule de Binaced del segle XV dedicades a l’epifania, naixement, ascensió i Pentecosta, figuren amb un valor de 450.000 euros; l’escultura en pedra policromada de la marededéu de Saidí (segona meitat del XIV), 400.000 euros; la taula de Sant Martí de Lasquarri (finals del XV), 350.000 euros; la taula de Sant Pere i Calvari de Tamarit (finals del XV), 200.000 euros, i els dos compartiments d’un retaule de la marededéu de Xalamera (primera meitat del XVI), 150.000 euros. Una setantena de peces s’han valorat per sota de 100.000 euros i les vint-i-sis restants, per sota de 1.000 euros.

Tenint en compte que les de més relleu són d’època romànica i gòtica, per a l’establiment d’aquestes xifres s’ha valorat la col·lecció en funció de diversos aspectes: l’interès cultural i historicoartístic; l’estat de conservació; el coneixement de l’artista i/o de la procedència; la rellevància i singularitat que tenen en el conjunt de la col·lecció del museu; el grau de raresa i excepcionalitat en el context de l’art del seu temps; la participació en exposicions temporals, per a la qual cosa haurien estat valorades per a la contractació de l’assegurança; i els referents econòmics a l’actual mercat d’art i antiguitats.

Guirao demanarà que la sentència final sobre Sixena “s’executi ràpid”El ministre de Cultura, José Guirao, va comunicar ahir a Madrid a la consellera aragonesa de Cultura, Mayte Pérez, que respectarà el procediment judicial sobre les pintures murals de Sixena, que es conserven i exhibeixen al MNAC a Barcelona, i que, quan hi hagi una sentència –s’està a l’espera de la resolució de l’Audiència d’Osca–, demanarà que “es compleixi ràpidament i s’executi amb celeritat”. Guirao va defensar el mes passat en una visita a Barcelona la permanència de les pintures murals al MNAC fins que hi hagi una resolució judicial definitiva, la qual cosa va desencadenar una pluja de crítiques de l’oposició al govern autonòmic de Javier Lambán, ara del mateix color polític que el de l’Estat. La consellera aragonesa va informar que va convidar el ministre al monestir de Sixena i que li va entregar el pla director de la rehabilitació de l’edifici. Guirao es va comprometre a visitar-lo quan l’agenda així l’hi permeti. “Podrà veure la sala capitular on s’instal·laran les pintures murals, que esperem que siguin més aviat que tard al monestir”, va subratllar Pérez, que va confiar també que quan hi hagi sentència definitiva al més ràpidament possible.

tracking