SEGRE

PUBLICACIONS PRESENTACIÓ

Memòria de la guerra a Lleida

El Museu Morera reuneix per primer cop en un llibre les fotos de Centelles del bombardeig del 1937 || Es veuran al Centre Blanquerna de Madrid a l’octubre

L’alcalde va presidir ahir la presentació del llibre, en un acte en què hi havia el fill i el nét de Centelles.

L’alcalde va presidir ahir la presentació del llibre, en un acte en què hi havia el fill i el nét de Centelles.AMADO FORROLLA

Creat:

Actualitzat:

Set mesos després de clausurar l’exposició Agustí Centelles i el bombardeig de Lleida amb gran èxit de públic (vegeu el desglossament), el Museu Morera de Lleida va presentar ahir la publicació per primer cop en un llibre de tot el reportatge que el fotògraf català va realitzar el 1937, tot just unes hores després del terrible bombardeig que va patir la capital del Segrià el 2 de novembre d’aquell any, en plena Guerra Civil, i que es va saldar amb més de 250 víctimes mortals. El llibre, a la venda al museu (15 €), pot també visionar-se des d’avui al web de la pinacoteca. Són una mica més de setanta imatges en blanc i negre que posen de manifest que Centelles (1909-1985) va saber testimoniar el drama humà i la violència d’un dels episodis més commovedors de la Guerra Civil a Catalunya.

El fill de Centelles, Sergi, que no es perd cap acte cultural sobre el seu pare, recordava que “he vist aquestes fotos milers de vegades però quan torno a contemplar, per exemple, la imatge de la mare de Josep Pernau agenollada al costat del cos del seu marit, encara continuo emocionant-me”. “El pare em va explicar que havia quedat horroritzat al veure els cadàvers, però quan es posava a treballar darrere la càmera era diferent; això sí, al final va quedar impactat davant de la bestialitat i la ignomínia del que va passar”, va afirmar Sergi Centelles, acompanyat pel nét del fotògraf, de nom també Agustí. Per la seua part, el director del Morera, Jesús Navarro, va anunciar que l’exposició podrà veure’s a partir del dia 4 d’octubre al Centre Cultural Blanquerna de Madrid, “un espai magnífic per difondre aquestes imatges”. L’alcalde, Fèlix Larrosa, va destacar que “Centelles ja és un referent lligat a la memòria històrica de Lleida”.

Amb 9.000 visites, l’exposició de més èxit del museu lleidatà La mostra per primera vegada del reportatge fotogràfic complet d’Agustí Centelles sobre el bombardeig de Lleida el 1937, comissariada pel coordinador d’exposicions i comunicació del Museu Morera, Oriol Bosch, i en col·laboració amb el Centre de la Memòria Històrica de Salamanca, va rebre un total de 9.018 visitants en poc més de tres mesos, des del novembre de l’any passat fins a principis de febrer, i es va convertir d’aquesta manera en la de més èxit en la història del museu lleidatà.

tracking