SEGRE

LLIBRES NOVETAT

Maria Barbal torna ‘a casa’

L’autora de ‘Pedra de tartera’ viatjarà de nou al Pirineu lleidatà a la pròxima novel·la || Es publicarà al febrer, a la precampanya pel Sant Jordi 2019

L’escriptora pallaresa Maria Barbal publicarà la nova novel·la a començaments del 2019.

L’escriptora pallaresa Maria Barbal publicarà la nova novel·la a començaments del 2019.ÓSCAR MIRÓN

Creat:

Actualitzat:

Quatre anys després d’En la pell de l’altre, l’escriptora lleidatana Maria Barbal (Tremp, 1949) ja té a punt una nova aventura literària, una novel·la en la qual tornarà als paisatges del seu Pallars natal, els que la van donar a conèixer fa més de trenta-tres anys amb Pedra de tartera. L’obra no sortirà publicada fins a principis de l’any que ve, segurament al febrer, en el marc de la precampanya de novetats per a la diada de Sant Jordi. Per això, l’escriptora de Tremp guarda gelosament en secret el títol de la novel·la, pendent que en els pròxims mesos comenci la gira de rodes de premsa i entrevistes promocionals.

No obstant, Barbal va revelar a SEGRE alguns detalls d’aquesta nova història, que relata “una amistat breu però intensa entre dos personatges”. La part central de l’acció està ambientada entre el 1913 i el 1942, i “coincideix en part amb la cronologia de Pedra de tartera i amb els paisatges del Pallars i el Pirineu de Lleida”, encara que la història també es contempla per una tercera persona des d’una perspectiva situada a finals dels anys setanta.

Ambientada entre el 1913 i el 1942, coincidirà en part amb els paisatges i l’època de ‘Pedra de tartera’

De fet, l’escriptora va comentar en aquest sentit que “els que hagin llegit Pedra de tartera podran trobar un petit fil de connexió amb aquesta nova història, però evidentment no és cap continuació ni tenen a veure l’una amb l’altra”.

Barbal va assegurar que és “una novel·la senzilla, encara que la seua arquitectura interior no ho és tant, ja que he inclòs diversos registres i tècniques literàries, com cartes de protagonistes, diàlegs, un dietari i fragments d’escrits..., però tot està molt lligat i no representa cap problema per al lector”. L’autora va afegir que “està en la línia del que acostumo a escriure, una història amb llums i amb ombres, com la majoria de la gent, pròxima a la vida real”.

“Podria ser l’última història amb connexió amb el cicle del Pallars”Maria Barbal va comentar que aquesta “podria ser l’última novel·la amb connexió amb el cicle del Pallars”, com es coneixen les seues obres ambientades en part o totalment a la seua comarca natal, en la qual l’autora va passar la infantesa i adolescència. Val a recordar que els tres primers èxits novel·lístics (Pedra de tartera el 1985, Mel i metzines el 1990 i Cànfora el 1992) conformen dins de la seua bibliografia aquest denominat cicle del Pallars, al qual el 2005 es va sumar una quarta història, País íntim, en què Barbal va tornar en part a l’època de la Guerra Civil en un petit poble del Pirineu. El 2015, Columna va publicar una edició revisada de Pedra de tartera per celebrar el trentè aniversari de la novel·la, que compta amb més de seixanta edicions en editorials i col·leccions diferents i de la qual s’han venut més de 200.000 exemplars.

tracking