SEGRE

GUARDONS LITERATURA

El Planeta, per a 'Yo, Julia', de Posteguillo

Amb una novel·la històrica ambientada en l’època romana || L’escriptora i periodista Ayanta Barilli, filla de Sánchez Dragó, finalista amb el llibre ‘Un mar violeta oscuro’

L’escriptor valencià Santiago Posteguillo, premi Planeta 2018.

L’escriptor valencià Santiago Posteguillo, premi Planeta 2018.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escriptor valencià Santiago Posteguillo va guanyar ahir a la nit el 67 Premi Planeta de Novel·la 2018, dotat amb 601.000 euros, imposant-se entre els 642 originals presentats amb la novel·la històrica ambientada a Roma Yo, Julia. El novel·lista s’havia presentat al premi amb el pseudònim de James Sussex i amb el títol El ascenso, i de fet narra l’ascens fulgurant d’una dona en un món d’homes immersos en la lluita pel poder polític i que pensen que el lideratge només els pertany a ells.

Nascut a València el 1967, Posteguillo és un dels autors més destacats de novel·la històrica, a banda de professor de literatura a la Universitat Jaume I de Castelló.

Va estudiar literatura creativa als Estats Units, i lingüística, anàlisi del discurs i traducció al Regne Unit. Del 2006 al 2009 va publicar la seua Trilogía Africanus, sobre Escipió i Anníbal, i el 2015 va començar la Trilogía de Trajano.

D’altra banda, també ha publicat La noche en que Frankenstein leyó el Quijote i La sangre de los libros, entre d’altres. Per aquestes novel·les, Posteguillo va ser premiat per la Setmana de Novel·la Històrica de Cartagena i va ser Premi a les Lletres de la Generalitat Valenciana (2010), Premi Barcino de Novel·la Històrica de Barcelona (2014) i Escriptor Valencià de l’Any (2015).

Per la seua part, l’escriptora i periodista Ayanta Barilli es va alçar com a finalista de la nit per la novel·la Un mar violeta oscuro, una història de lluita, superació i supervivència de tres generacions de dones d’una mateixa família, que una figura masculina aboca a la bogeria. Dotat amb 150.250 euros i presentada a concurs sota el títol El adiós i el pseudònim Sandra Glaser, la novel·la té una narradora que intenta comprendre el seu passat per reconciliar-se amb el present i, segons el jurat, “demostra l’evolució de la imatge social de la dona”.

Barilli va nàixer a Roma el 1969 i és filla de l’escriptor Fernando Sánchez Dragó, que també va guanyar el Planeta el 1992 amb La prueba del laberinto. Barilli ha publicat els llibres Un año de amor (2005), una recopilació de les cartes en l’espai radiofònic del mateix nom a la Cope, i Pacto de sangre (2013), escrit al costat del seu pare.

La seua faceta periodística ha estat lligada a la ràdio, en emissores com la Cope, i a la televisió, a TVE. A més, als anys 90 va participar com a actriu en pel·lícules com Volavérunt o ¡Por fin solos!, entre altres films.

La Generalitat planta la gala a l’absentar-se Torra i Laura Borràs

El president de la Generalitat, Quim Torra, i de la consellera de Cultura, Laura Borràs, van plantar la gala d’entrega del premi literari. Les seues absències es produeixen pocs dies després que el president del Grup Planeta, José Creuheras, digués que no es donen les condicions perquè la seua seu social torni a estar a Catalunya. El grup va deixar Catalunya el 2017 per la situació política. A la gala d’ahir, entre els mil convidats al Palau de Congressos, es trobaven el ministre de Cultura, José Guirao; la directora general del Llibre, Olvido García Valdés; les alcaldesses de Barcelona i de l’Hospitalet, Ada Colau i Núria Marín, i els expresidents Artur Mas i José Montilla. També van ser-hi la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas; Miquel Iceta i Salvador Illa (PSC); l’exconseller Santi Vila i els exministres i escriptors Màxim Huerta i Ángeles González Sinde.

tracking