SEGRE

POLÍTICA CULTURAL RESOLUCIONS

En marxa la declaració d'Aeso com a Bé Cultural

La Generalitat incoa l’expedient de la ciutat romana d’Isona com a zona arqueològica || Enclavament fundat al segle I aC

Estat de la muralla romana d’Isona en una imatge del 2017.

Estat de la muralla romana d’Isona en una imatge del 2017.CENTRE D’ESTUDIS D’ISONA I CONCA DELLÀ/FEM POBLE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les restes de l’antiga ciutat romana d’Aeso, a Isona, al Pallars Jussà, estan més a prop de convertir-se en un Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). El Diari Oficial de la Generalitat va publicar ahir la resolució del departament de Cultura del 5 d’octubre passat per la qual s’incoa expedient per declarar aquesta àrea com a BCIN, en la categoria de zona arqueològica, d’acord amb l’informe favorable subscrit el 24 de juliol passat per la direcció general de Patrimoni Cultural.

Aeso, punta de fletxa de la romanització de la Catalunya interior, és una dels ciutats romanes menys conegudes, tot i que no per això menys important. El període de romanització a Isona va transcórrer al llarg de cinc segles, des de finals del II aC –quan un campament militar va ocupar un anterior assentament ibèric, denominat Eso–, fins a finals del IV i principis del V dC, quan la ciutat va entrar en una profunda crisi de la qual ja no es va recuperar.

Entre els anys 1987 i 1994 s’hi van succeir diverses intervencions arqueològiques, encara que gran part de les restes es troben sota les actuals cases i carrers de la localitat, tret d’uns trams de muralles, que estan a la vista.

El 2017 van denunciar l’“estat d’abandonament” de les muralles ? Un dels elements més significatius de l’antiga ciutat d’Aeso són les muralles romanes. Precisament, el Centre d’Estudis d’Isona i Conda Dellà i el grup municipal Fem Poble van denunciar l’any passat l’“estat d’abandonament” que segons la seua opinió presenta aquesta estructura, de la qual es conserva un tram de gairebé 60 metres. En un comunicat van assenyalar que “considerem que és una part del nostre patrimoni que no podem deixar perdre” i van reclamar “elaborar un projecte per protegir i promocionar aquest monument i convertir-lo en visitable amb l’adequació i conservació del seu entorn”. L’expedient obert per Cultura comporta la suspensió de llicències d’obres d’edificació o parcel·lació a la zona afectada.

tracking