SEGRE

Mor l'escriptor i periodista Robert Saladrigas als 78 anys

Robert Saladrigas

Mor l'escriptor i periodista Robert Saladrigas als 78 anysEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escriptor i periodista Robert Saladrigas ha mort aquest dilluns de matinada a Barcelona als 78 anys a conseqüència d’un càncer. Saladrigas era un dels novel·listes més destacats de la literatura catalana contemporània i durant gairebé 40 anys va escriure crítiques literàries a 'La Vanguardia', que informa de la seua mort en la seua edició digital.

Nascut a Barcelona el 1940, Saladrigas va escriure els seus primers contes als 15 anys; als 18 es va presentar al Premi Nadal i va pertànyer a l'anomenada Generació Literària dels 70, la que va arrencar la seua carrera durant el franquisme i es va consolidar en democràcia.

Saladrigas va treballar al diari Solidaridad Nacional i va col·laborar en altres mitjans com El Correo Catalán, Destino, Tele-Estel, ABC, Cavall Fort i Tele-exprés, i entre 1981 i 1993 va dirigir les pàgines literàries de La Vanguardia, diari amb què ha seguit col·laborant fins l’actualitat.

Com a novel·lista en català, les seues primeres obres, destinades al públic juvenil, van ser "El Cau" (1966) i "Entre juliol i setembre" (1967), premi Joaquim Ruyra i que va constituir un dels seus grans èxits.

Ja de ple en la literatura per a adults, va rebre el Premi Víctor Català per "Boires" (1970), el Premi de la Crítica per "Memorial de Claudi M. Broch" (1986), el Sant Jordi i el Joan Crexells per "El sol de la tarda" (1992), el Josep Pla per "La llibreta groga" (2004) i el Carlemany per "La mar no està mai sola" (1996).

En el gènere de l’assaig és autor, entre d’altres, de "L’Escola del Mar i la renovació pedagògica a Catalunya" (1972) i "Les confessions no catòliques d’Espanya", també de 1972.

El seu últim article periodístic va aparèixer dissabte passat al suplement Cultura/s de La Vanguardia, dedicat a l’autora francesa Marie-Helène Lafon.

tracking