SEGRE

ART FONS

Benet Rossell deixa a Lleida una tercera part del seu llegat artístic

El Museu d’Art Jaume Morera de Lleida rebrà una important donació pòstuma d’obra del polièdric artista d’Àger Benet Rossell, mort l’agost del 2016, amb la qual el Morera es convertirà en un dels centres de referència del creador, un artista total considerat un dels noms propis més rellevants de l’art contemporani català.

Rossell, davant de l'escultura 'Arbre Paer'.

Benet Rossell deixa a Lleida una tercera part del seu llegat artísticLleonard Delshams

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Qualsevol persona que vulgui conèixer de prop l’obra del polifacètic artista Benet Rossell, que avui hauria complert 81 anys, haurà de passar per Lleida. Concretament pel futur Museu d’Art de Lleida, el que és l’actual Museu d’Art Jaume Morera. Així ho explica la seua viuda, la també artista Cristina Giorgi, companya i suport del creador d’Àger durant més de vint anys. I és que Rossell, considerat un “artista total”, va deixar escrit al testament que desitjava que una tercera part de la seua obra recalés a Lleida. Actualment, responsables del Museu Morera i la mateixa Giorgi treballen en l’inventari i la catalogació, per la qual cosa es fa difícil assegurar quantes peces concretament viatjaran fins al nou museu, però el que és clar és que “serà el corpus de la seua obra”, explica Giorgi. “Dependrà també molt de les necessitats del museu, però el que puc assegurar és que no hi haurà cap limitació per la meua part”, va assenyalar.

De moment, no hi ha pressa, ja que el museu està a punt de començar el període d’obres per remodelar l’Antiga Audiència i convertir-la en la seu definitiva de l’equipament, i fins que no s’“estreni” el nou museu, les obres no s’instal·laran a Lleida, però el cert és que tampoc paren de treballar-hi. De moment, ja han escollit quina serà la primera peça d’aquesta donació que arribi a la ciutat. Es tracta del poema visual No pintar-hi res, que es va poder veure en la Biennal de Sao Paulo i és més que probable que es presenti en un acte especial. No en va, la donació de Rossell pot considerar-se, segons l’opinió de Giorgi, “un acte purament poètic, incondicional, per mantenir una coherència”.

En aquest fet no només hi ha tingut a veure la relació que Benet va començar a estrènyer amb Lleida a partir de mitjans dels anys vuitanta, sinó també amb el fet que el Morera acull també l’obra de l’escultor d’Os de Balaguer Leandre Cristòfol. Segons el director del Morera, Jesús Navarro, aquest llegat “reforçarà sens dubte el paper referencial que jugarà el Museu d’Art de Lleida en relació amb els seus creadors més apreciats i la creació artística lleidatana dels segles XX i XXI”.

LES CLAUS

  • El llegat. La proposta de donació comprèn un conjunt d’obra representativa que va des de les primeres obres, datades el 1967, fins als seus últims treballs. El conjunt combinarà dibuixos i pintures, els glaçons, les instal·lacions i filmografia i l’arxiu personal.
  • Univers creatiu. Rossell va iniciar la seua trajectòria creativa a París als anys 60 i les seues vivències intel·lectuals i artístiques enriqueixen un univers creatiu d’una gran complexitat, que se sustenta en una pluralitat de mitjans que inclou la instal·lació, l’acció, el ritual, la videocreació, la poesia, l’escultura, la pintura i el gravat, recorda Navarro.
  • Homenatge. Lleida retrà un homenatge a Benet Rossell, probablement el mes de març, en què s’abordaran bona part de les seues múltiples facetes. I és que, a part de l’obra plàstica i la immersió en les avantguardes, també va experimentar amb el cine, entre molts altres gèneres.
358676_1.jpg

358676_1.jpgLLEONARD DELSHAMS

Sèrie Pa Paper II. Tècnica mixta sobre paper de l'any 1986.

Sèrie Pa Paper II. Tècnica mixta sobre paper de l'any 1986.

tracking