SEGRE

HISTÒRIA ACTIVITATS

La Seu Vella dels presoners

El monument va ser un camp de concentració entre el 1939 i el 1940 pel qual van passar entre 4.000 i 7.000 reus || Conferència de Gerard Pamplona

Un moment de la conferència de l’historiador Gerard Pamplona, ahir a la Seu Vella.

Un moment de la conferència de l’historiador Gerard Pamplona, ahir a la Seu Vella.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Turó de la Seu Vella que ara lluita per convertir-se en Patrimoni Mundial ha viscut moments molt tràgics al llarg de la història. Entre aquests, el de convertir-se en camp de concentració durant la Guerra Civil. Precisament aquest fet és el que va recordar ahir el jove historiador Gerard Pamplona a la conferència El camp de concentració franquista de la Seu Vella de Lleida (1938-1940), un dels primers actes previs del Dia de la Seu Vella, que se celebrarà el cap de setmana vinent. Segons les seues investigacions, “entre el 1938 i l’agost del 1940 van passar pel camp entre 4.000 i 7.000 presos”, va assenyalar a SEGRE moments abans de la intervenció. Pamplona també va recordar que, quan va tancar com a camp de concentració, es va convertir en un lloc de distribució de presos a altres punts d’Espanya.

Actualment es fa difícil imaginar el claustre convertit en un dormitori, però segons l’historiador els presos dormien en aquest espai, després d’arribar-hi amb tren. La seua vida no va ser fàcil. “Els testimonis que vaig poder entrevistar em van explicar que l’alimentació era molt deficient, menjaven sardines i pa, i de vegades els donaven una mica de cafè.” Una situació que només va millorar quan es va autoritzar els familiars a enviar menjar als reus. Tampoc hi faltava la humiliació pública, va recordar Pamplona. I és que els detinguts “participaven en treballs forçats per reconstruir el que les mateixes tropes nacionals havien destruït però els soldats franquistes els acompanyaven fent-los desfilar fins al lloc on havien de treballar, a tall de recordatori”. En aquest sentit, “van estar a punt de col·locar una antena al monument, des d’on es poguessin emetre missatges a tota la població”, assenyala.

Diumenge, recreacions històriques sobre el passat militar del Turó La conferència de Pamplona organitzada en col·laboració amb el Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del Centre Excursionista de Lleida va ser un dels primers actes de la setmana, que comptarà amb altres xarrades, com la de Joan Sagués sobre la marxa dels militars (dijous 25, 19 h). Entre els actes més rellevants del Dia de la Seu Vella, el diumenge 28, destaquen les recreacions històriques de quan la catedral era una caserna, el 1938, així com de la marxa dels militars el 1948.

tracking